Красимир Янков. Снимка БСП

Бъдещият депутат Красимир Янков, който влиза в 43-то Народно събрание от листата на БСП във Варна, е убеден, че левицата трябва да смени хората от първата си линия заради слабия резултат от предсрочните избори. Пред БНР Янков беше категоричен, че анализът, който трябва да направи столетницата, трябва да е в кратки срокове и не може да бъде задържан.

Още по темата
Не може да се чака дълго, както при евроизборите, защото е явно, и тогава и сега, че БСП не получава подкрепата на българския гражданин, смята той.

По думите му първата линия на БСП са носители на резултата, който получи партията в неделя. Тази първа линия е силно разпознаваема в последните 20-25 години от обществото и резултатите от изборите е оценката, която избирателят е дал.

„БСП получи два пъти по-малко гласове, отколкото на изборите през миналата година. Трябва да се мине към различна първа линия в партията. Избирателите на БСП направиха оценка и на личностите“, мотивира се Янков.

Ако левицата потърси своята идентичност като идеи и платформи, трябва да има ново ръководство, убеден е той. Според него процесите в партията, които се случват в цялата страна, ще бъдат ясно изразени на Националния съвет в петък.

„Надявам се в петък, когато има този дебат, да стане ясно, че са необходими промени“, убеден е Янков.

По отношение на преференцията, заради която той пренареди листата във Варна, Красимир Янков обясни, че този тип вот има различен характер.

Първият е случайност с номера на партията, при другия случай хората дават гласа си за разпознаваеми личности.

"Това са хората, които са били на обществени и политически  длъжности. За тях е задължително да получат оценка. В тази категория спада и подкрепата за мен“, смята той.

При преференциалния вот във Варна Янков е събрал 4536 гласа. По този начин той става втори в листата след Ангел Найденов, като измества проф. Анелия Клисарова и третия Борислав Гуцанов.

Според Янков българският избирател е грамотен и дава персонална оценка чрез преференцията.

Като пример за това той посочи факта, че и в Пазарджик, и в Пловдив кандидати в листата на БСП чрез получен преференциален вот също са успели да разместят листата.

"В БСП трябва да се коментира и това - как изглеждаха листите за тези парламентарни избори", смята Янков.

По въпроса за евентуална бъдеща коалиция с ГЕРБ той каза, че БСП има ясно изразена програма, която се разминава категорично с програмата на партията на Борисов.  „По отношение на приоритетите все пак партията е получила подкрепа от гражданите и тя ще отстоява именно тях“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase