Мартин Димитров. Архив: Булфото

Трябва да се постигне споразумение по ключови за България проблеми, по които да работи силно правителство. Това заяви пред БНР Мартин Димитров, кандидат от Гражданската квота на Реформаторския блок.

Той коментира условията на блока за съставяне на коалиция с ГЕРБ и предстоящите преговори.

Според него акцентът трябва да е поставен върху реформите и стабилизирането на България.

"В момента сме в много трудно положение, имаме банка, поставена под особен надзор, имаме бюджет, който е пробит от грешките, допуснати от правителството на Орешарски. Тези въпроси трябва спешно да бъдат решени. Третият въпрос, който хората навсякъде поставят, е високата безработица и ниските заплати", обясни той.

По тези теми се изисква силно правителство, което да бъде реформаторско с ясна програма и да има разписано споразумение, убеден е Димитров.

Още по темата
Разговорите за правителство трябва да се основават на нов подход, коренно различен от този, който е бил до момента. В никакъв случай не трябва да има нагласяване на мнозинството, категоричен е той.

Нужно е съгласие по ключовите въпроси, което да се представи пред обществото - кое, кога и как ще се случва. „Това е единственият възможен път въобще да се говори за правителство“, смята той. Например, съгласни ли са другите партии цялата истина за "Южен поток" да бъде извадена, съгласни ли са по отношение на КТБ да бъде извадена цялата истина.

За него подходът за съставяне на кабинет на тъмно, както при предишните, никога повече не трябва да се повтаря.

„През миналия мандат „Атака“ през цялото време не можеше да обясни защо подкрепя правителството, а БСП и ДПС не можаха да кажат защо са се събрали заедно. Те нямаха подписано споразумение, нямаха програма, нямаше никаква яснота какво правят“, мотивира се реформаторът.

Той е убеден, че вътре в Блока няма да има разцепление. За Блока са гласували близо 300 000 души, от тях 100 000 в София. Всички те очакват от нас категорични действия и „който тръгне да разцепва РБ, ще плати много тежка цена и ще обере голям народен гняв“, обясни той.

Относно преференциалния вот, заради който Мартин Димитров излезе напред в листата, той добави че над 3000 души са дали гласа си за него. Той беше поставен трети в листата за 24 МИР в София и заради преференция е събрал над 8% вот за себе си, с които изпреварва втория - Гроздан Караджов.

"Там имахме една листа с поне 10 силни личности, затова преференциалното гласуване за мен там е особено ценно“, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase