Атанас Мерджанов. Снимка БТА

БСП е в слабо състояние, а това не е добре за държавата. Това заяви социалистът Атанас Мерджанов пред bTV часове след краха на столетницата на предсрочния парламентарен вот.

"За нас това е най-тежката загуба. Тепърва ще правим своите анализи, но очевидно е, че реформите в БСП трябва да започнат веднага – и на регионално равнище, и в национален план. Трябва да си направим анализ за това с кого ще се коалираме, както и анализ за различните типове коалиции, в които сме били", допълни Мерджанов.

Още по темата

Той няколко пъти намекна, че ролята на БСП, отредена от избирателя, е да бъде в опозиция, но в същото време заяви, че трябва да се видят намеренията на победителите.

Победилата политическа партия трябва да заяви своята позиция, не е ясно дали те ще приемат мандата. БСП винаги се е държала като национално отговорна партия, няма да пристъпим това си поведение и сега, заяви още той и добави: "Знаем какво е състоянието на държавата и икономиката, готови сме да водим разговори”.

"Г-н Борисов снощи показа, че е достатъчно широко скроен, но той много пъти се е опровергавал", каза още Мерджанов.

Той смята, че резултатите от изборите показват, че избирателите са наказали всички политически партии, най-много БСП. Според него това е поредното предупреждение, защото по думите му още едни предсрочни избори не са изход от ситуацията.

Разцепването вляво и създаването на нови политически субекти, които получиха подкрепа, няма как да не притеснява левицата. Според него гласовете на БСП не са отишли само в АБВ и в Движение 21, а и в Патриотичния фронт,  „Атака“, ББЦ".

Не се получава за пръв път ДПС да излиза като победител, а БСП да плаща сметката след коалиционно управление с тях, каза още Мерджанов.

По думите му всеки български гражданин може сам да си отговори дали са били честни изборите и обяви, че БСП никога не купува гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase