Бойко Борисов Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че след резултатите от днешните избори едва ли ще има правителство. Той беше категоричен, че резултатът на Реформаторския блок е слаб и кабинет между ГЕРБ и Реформаторите не би бил стабилен. Борисов съобщи, че утре свиква Изпълнителната комисия на партията, за да вземе решение дали и с кого да се водят преговори.

"20 и няколко депутати на Реформаторите и с нашите 90 няма как да има стабилно правителство", каза лидерът на ГЕРБ. "Да са победили на изборите, щях да им ръкопляскам", коментира Борисов претенциите на Реформаторите той да не е премиер.  В същото време лидерът на ГЕРБ отчете, че РБ не могат да си изберат лидер и че дори няма с кой да се водят преговори.

Още по темата
Борисов пресметна, че с 90 депутати, колкото дават на ГЕРБ екзит половете,“няма как да правим и правителство на малцинството“.

Реформаторите са много малки и заедно с тях не можем да управляваме. С ДПС няма как да работим заедно, отсече още Борисов и допълни: „Поздравявам ги със съжаление с добрия резултат“. С Бареков няма как, с малките не стигат гласовете, изчисли още той.

Попитан готов ли е на широка коалиция, Борисов каза, че останалите партии са заявили, че не искат да преговарят с ГЕРБ. На кого да протегна ръка, на този, който не я иска, попита той.

Според лидера на ГЕРБ най-тежкият сценарий е нови избори преди Коледа. Според него БСП и ДПС няма да направят кабинет, защото състоянието на страната е тежко.

Лидерът на ГЕРБ отчете ниската избирателна активност и я обясни със смъртта на 15-те жертви в Горни Лом. „За съжаление, далеч не мисля, че този инцидент беше случаен“, коментира бившият премиер.

Борисов призова лидерите на партии „да преспят“ с резултатите си и да си направят трезвата оценка какво значи да са получили 5-6-7 % и да имат големи претенции.

Той апелира още „ако им е мила държавата, да загърбят личното отношение“.

Готов съм да поема всички рискове за управлението на държавата, защото ние сме най-подготвени, отсече той. По думите му нормално е победителят да излъчи премиера и да носи отговорност.

„Умолявам лидерите на партиите да не правят прибързани изказвания, да изчакаме няколко дни, да видим истинските резултати и в едни консултации да се потърси начин да се излезе от кризата“, предложи той.

Готов съм да си заложа главата и заедно с другите да измъкна България от кризата, декларира още лидерът на ГЕРБ.

Борисов разкритикува БСП за ниските резултати. „Проблемът в България е лявото, за съжаление, левицата беше изместена от крайнопопулистки леви партии“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Според него резултатът на БСП е показал, че не Станишев е бил проблемът на партията.

Пресконференцията завърши шеговито, като Борисов допусна, че в самостоятелен кабинет на ГЕРБ Цветан Цветанов може отново да е министър, но с друг ресор, защото не го искат за вътрешен министър. Възможността да отговаря за транспорта, както предложиха репортери, развесели и Цветанов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче не била в готовия кабинет на ГЕРБ, обяви лидерът на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase