Михаил Миков. Снимка: БТА, архив

Пестенето на разходи от безопасност на труда е една от причините да има инциденти като взрива на цех за обезопасяване на боеприпаси в Горни Лом, смята лидерът на БСП Михаил Миков.

Още по темата
„Взривът в завода в Горни Лом повдига съществения въпрос за голямата безработица и натиска, които се упражнява върху работниците в такива опасни производства. Стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда”, заяви той по Нова телевизия.
 
Според него не става въпрос за недобросъвестност, а за максимални икономии по отношение на техника, работна заплата, гонене на по-висока производителност с цел печалба и всичко това в крайна сметка се отразява.

Всички предписания на контролните органи са останали на хартия, упрекна той.
 
„И служба КОС, и Агенцията за безопасност на труда са направили предписанията си, намесили са се и екологичните органи и въпреки това става тази трагедия”, заяви лидерът на БСП.

 Той съобщи, че МВР използва всички средства за установяване на хора, които могат да бъдат спасени.

 „За жалост, засега няма никакъв резултат. Имаше и доброволци, които бяха съгласни при наличието на най-малките индикации, да спасяват хора”, каза Миков.
 
Според него вече е неуместно да се води политически разговор. Лидерът на БСП променя и хода на предизборната си кампания.

„Призовах всички водачи на листи и областни ръководства да преустановят воденето на кампанията в традиционна си форма. Нека има разговори с хората, но не и шумни мероприятия. Правителството трябва да обяви траур, защото трагедията е огромна”, смята Миков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase