Николай Бареков. Снимка: ББЦ

Лидерът на ББЦ Николай Бареков категорично отрече твърденията, че е получил акт за неплатени данъци.

"Това е откровен предизборен компромат с участие на държавата. Няма разминаваме между приходи и разходи. Това, което подавам към данъчните служби и което все още не е стигнало до тях поради административен хаос, са командировките в телевизията, в която работех за 2011 и 2012 г.”, обяви той по Нова телевизия.

Още по темата
Относно критиките, че не е подал данъчна декларация, Бареков обясни, че след като е бил на трудов договор, не е длъжен да я подава, но това не означава, че не си е платил дължимото на НАП.

„Няма физически лица, които са ми привеждали пари с неясен произход. Ситуацията е абсурдна, аз сезирах главния прокурор за това, че излизат данни по време на проверката и че има натиск“, коментира лидерът на ББЦ.  
 
По думите му натискът върху данъчните служители е от страна на финансовия министър Румен Порожанов под въздействието на Бойко Борисов, който е поискал данъчната ревизия да бъде приключена за два дни, а не за три месеца, какъвто е законовият срок.

„Целият замисъл на моите опоненти е да кажат: Николай Бареков през цялата кампания се разправя за пари“, обвини той.

По думите му живее с по 2000 - 3000 лева на месец, има само един охранител, който му е и шофьор, и не е ходил от 2-3 години в "лъскав ресторант".

С по една дума той определи лидерите на основните си опоненти. За лидера на Реформаторския блок Радан Кънев той цитира думите на Даниел Вълчев - „напънал се тенор от старозагорската опера“. Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като мазен, на БСП Михаил Миков  - като посредствен, на ГЕРБ Бойко Борисов като двуличник. 

Според Бареков най-голямата глупост, която е чул от политици по време на кампанията, е обещанието на ГЕРБ да санира жилища, „сякаш това е основният проблем на българските граждани“.

"Това беше изкуствен начин, за да им се спечелят гласовете на милиони, които живеят в панелките", обвини Бареков.

"Пълна победа на изборите няма да бъде постигната от нито една партия. Именно затова трябва да се намери консенсус. Нашето основно искане към всеки един кандидат за коалиционен партньор на нашата партия ще бъде да се гарантира безплатното здравеопазване за децата и нивото на образованието”, заяви още лидерът на ББЦ.

Бареков обвини останалите политически сили, че купуват гласове за разлика от ББЦ.

"Единствените, които не купуват гласове, сме ние. ГЕРБ и ДПС основно правят това, защото имат структурите, полицията ги пази, прокуратурата не смее да им скача. Те имат и необходимите пари. За да купуваш гласове, трябва да имаш организация, която да се занимава с това”, заяви той.

Относно обещанието за 1 милион нови работни места Бареков коментира, че те не са само за хората, които живеят в България.

„2,5 милиона българи не живеят у нас, нали идеята е да ги върнем. Как да стане това без работни места”, обоснова се лидерът на ББЦ, но не уточни с какви заплати ще успее да ги убеди да решат отново да живеят в България.
 
Според него ББЦ е готова с комплекс от мерки, чрез които да даде стратегическа насока на бизнеса и той да създаде тези работни места.

„Това става чрез административни и данъчни облекчения. Държавата е в тежък финансов колапс. Българската политическа класа трябва да си даде сметка, че ако не преодолее своите различия и не заработи в една посока, а именно да освободи бизнеса и да му даде възможност да диша, това няма как да се случи”, смята Николай Бареков.
 
На въпрос колко средства влага Христо Ковачки в кампанията на ББЦ, той заяви, че влага субсидията на партия „Лидер”.
 
"В тази партия има сериозно присъствие на българския бизнес и смятам, че когато един политик не иска да бъде двуличник, той трябва да застане и да подкрепи бизнеса. Не ме е срам от това”, аргументира се Бареков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase