Снимка: архив Булфото

Служителите, които работят в чистотата, са най-търсените продавачи на гласове за изборите на 5 октомври. Това стана ясно от думите на зам.-директора на „Криминална полиция“ в МВР Георги Арабаджиев, съобщи БТА.

По време на днешното последно заседание на Гражданския борд за честни избори към МС той съобщи, че корпоративният вот на тези избори е концентриран във фирмите за чистота.„Очевидно гражданите, които работят в тези фирми, са най-политически неукрепени и към тях е насочено желанието на партиите да купуват вота им“, каза Арабаджиев. Той допълни и че именно там са регистрирани  най-много опити за купуване на гласове.

Още по темата
Според Арабаджиев на сегашния вот свободният паричен ресурс е много по-ограничен в сравнение с предишните.

От прокуратурата пък съобщиха, че има образувани 16 досъдебни производства за нарушения по време на предизборната кампания. Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Илона Кръстенякова обеща, че веднага след изборите ще бъде направен много сериозен анализ на всички извършени нарушения. Към 26 септември са образувани 81 преписки за нарушени избирателни права по различни сигнали на граждани и институции. От тях на 33 са отказани производства, за 16 са установени категорични данни, каза Кръстенякова.

Междувременно прокуратурата съобщи официално с писмо до медиите, че на територията на Хасково са намерени 52 броя негодни за гласуване бюлетини. Образувано е досъдебно производство. Отпечатаните бюлетини са примерни образци, всяка от които с № 00000 и всяка с четлив и видим надпис в горната част „образец“, се казва в съобщението на прокуратурата. Тя уточнява, че тези бюлетини са абсолютно негодни за използване в изборния процес.

По време на заседанието на Гражданския борд от ДАНС съобщиха, че към настоящия момент сигналите в Агенцията са значително по-малко в сравнение с други избори. "Съвсем различна атмосфера и спокойна обстановка", каза зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова.

Във всички 60 държави, във всяка една секция в тях, ще има минимум един представител на българската държава и той ще бъде държавен служител. Това обявиха от Външно министерство по време на заседанието. Според уточнението това означава, че представителят на държавата не членува в никаква политическа организация. Това ще важи и за общо 136-те избирателни секции в Турция.  От МВнР съобщиха още, че командированите служители извън граница за изборите ще бъдат над 400 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase