Снимка: Булфото, архив

България ще продължи да подкрепя мисията на УНИЦЕФ за замяна на специализираните институции за отглеждане на деца с изграждането на мрежа от услуги, които ще позволят те да растат в близка до семейната среда, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, цитиран от прессекретариата.

 Държавният глава потвърди позицията на страната ни за закриване на специализираните институции за деца до 2025 г.
 
„Ранното детско развитие е от ключово значение за нормалното израстване и затова е особено важно децата да живеят в среда, в която се чувстват емоционално щастливи. Само семейството може да даде любов“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ. Антъни Лейк благодари на българския държавен глава за неговата съпричастност към дейността на Организацията и за проведената под негов патронаж през ноември 2012 г. в София конференция на УНИЦЕФ „Спиране на настаняването на деца под три години в институции”.
 
Създаването на условия за пълноценен живот в семейна среда на децата с увреждания е изключително труден процес и решението му е в основата на успеха на деинституционализацията, беше отбелязано още по време на срещата.
 
Предстои страната ни да подпише Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. и чрез инструментите на европейската солидарност България ще получи допълнителни възможности за интеграция и социално включване на децата бежанци, представителите на етнически малцинства и на децата, лишени от родителска грижа. 
 
„Готови сме да споделим своя опит в процеса на деинституционализация и с други държави от Югоизточна Европа“, подчерта Плевнелиев. Държавният глава покани изпълнителния директор на УНИЦЕФ да посети страната ни през следващата година и да се запознае на място с постигнатото от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase