Снимка: архив БТА

Вътрешният министър Йордан Бакалов даде гласност на фрапиращ факт - че МВР е най-политизираното министерство. В интервю пред bTV той обясни, че във ведомството има деление на хора на бивши министри, „на този и на онзи“, „на сини и червени“. Вътрешният министър съобщи и че е останал с впечатление, че предшествениците му не са мотивирали хората достатъчно да работят срещу купуването на гласове на изборите.

Още по темата
„Едно от най-пагубните неща в МВР е политизирането. Министерството, което трябва да бъде най-деполитизирано, се оказа най-политизирано“, не скри Бакалов. Той обясни, че ръководители на средно ниво се притесняват какво ще се случи на изборите. Други пък, като шефове на областни дирекции на полицията, се чудели „дали наистина да настъпят и да натиснат, или да минат между капките“.

Вътрешният министър съобщи и че с назначенията в МВР се е стигнало до запушване на министерството. По неговите думи тази година във ведомството са назначени много кадри на ДАНС, които скоро след това са станали началници.  „Това означава, че хората, които работят в МВР, са останали без перспектива за развитие“, каза Бакалов и допълни, че за него е важно да им даде перспективата.

Вътрешният министър беше категоричен, че не иска да има деление в министерството и единственият признак, по който дели хората, е професионализъм и непрофесионълизъм. Бакалов съобщи, че откакто е министър, не е сменил нито един шеф на РПУ. Сменен е директорът на ОД на МВР в Плевен, но случаят е засекретен. Сменен е и шефът на полицията в Шумен.

Бакалов разказа и за новите схеми за купуване на гласове за изборите. Една от най-пресните била от Южна България, където са засечени няколко случаи да се обикалят махалите и да се пита къде предстои сватба или друго тържество. След това се покривали всички разноски срещу подкрепа за вота.

Друга схема била купувачите да си направят организацията и да се търсят политици, обещавайки им 300-400 гласа. Имало случаи и в които политиците търсели купувачите. Засича се и корпоративен вот, най-вече по селата.

Бакалов припомни, че онзи ден в Монтана са образувани 6 досъдебни производства, а също и в Перник и Ямбол.
 
„Правилно е играчите да са предпазливи, защото ще им се случи случка“, закани се още вътрешният министър. Той обясни, че чак сега шефовете на средно ниво се отпускали да работят срещу купувачите. „Не останах с впечатление, че тези хора са били мотивирани от предишните министри да работят срещу купуването на гласове“, каза още Йордан Бакалов.

Той се зарече, че след изборите ще направи анализ на работата на ръководителите в МВР и ще го представи публично.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase