Снимка: БТА, архив

Вариант за намаление на пенсиите не е обсъждан въобще в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, съобщи днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от пресцентъра на МТСП.

Още по темата
Той е посочил, че при прилагането на Швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на Съвета, ще има увеличение, а не намаление на пенсиите.

"До края на годината се очаква дефлация от около 1 на сто. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4,8 на сто", е посочил вицепремиерът.

По думите му разчетите показват, че при прилагане на Швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите.

Повод за коментара му станаха медийни публикации, според които пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Като причина за това е посочена отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година.

Вестник  "24 часа" твърди, че проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към социалния министър, тъй като решението на проблема може да се намери само чрез промени в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase