Снимка: Ройтерс, архив

България е най-големият нетен бенефициент за следващите 7 години, т.е. ние най-много получаваме спрямо това, което внасяме в ЕС. Това заяви Кристалина Георгиева, която ще е зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджета по bTV.

Още по темата
По думите й ще имаме 16 млрд. евро.

„Моята работа ще е с правителството да сме сигурни, че тези пари се използват до последния цент, до последното левче. И че се използват за да създават повече динамика в икономиката, за създаването на повече работни места”, подчерта Георгиева.

Тя заяви, че ще работи за повече растеж в ЕС, повече работа за хората, по-добро образование, което обаче значи и по-добър контрол върху използването на парите.

„Дали е в България или някъде другаде, ние трябва да сме отговорни към нашите данъкоплатци, те финансират проектите“, добави Георгиева.

Под нейно ръководство вече е и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която често открива злоупотреби с евросредствата у нас.

На въпроса дали ще може да помогне на родината си да получи и още европейски пари, еврокомисарят заяви: „Надявам се да намерим възможности, да дам добри съвети да се конкурираме и колкото се може повече да печелим”.

Тя предпочете да не коментира опитите за саботиране на кандидатурата й от различни политически сили.

„Ние сме малка страна, малък елит. Трябва да се държим за ръце, трябва да си помагаме. За тях не мисля, това си е на тяхната съвест. По-скоро искам да кажа едно благодаря на хората, които ме подкрепят, особено на правителството, което издигна моята кандидатура”, заяви Кристалина Георгиева.

На шега тя каза, че сега ще трябва да си смени калкулатора с професионален, защото „на моя обикновения не му се събират всичките нули, които са сега в рамките на бюджета на съюза”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase