Снимка: Булфото, архив

В изборната тема "24 часа" днес навлиза със заглавието: "Хипермаркет за гласове! 222-ма на един адрес", а това е поглед към гето в смолянския квартал Устово, създадено още при социализма. "Никой не знае колко сме, само по избори ни броят", споделят хората от махалата. Изданието представя и обединената кауза на "Атака" и движение "Русофили", които настояват за премахване на американските бази от България. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че настоява за образователен ценз за гласуване, при изричното условие за владеене на български език.

"Дума" цитира няколко основни тези на "Коалиция БСП - лява България". "Ние сме против разширяване на санкциите срещу Русия и нито служебният кабинет, нито следващото правителство трябва да застават на такава позиция, заради която България да плаща висока политическа и социална цена", каза на среща с жители на Калугерово водачът на листата на "Коалиция БСП - лява България" в Пазарджик Янаки Стоилов.

Външно министерство се опитва да мобилизира българи, живеещи зад граница, за членове на секционни избирателни комисии за изборите на 5 октомври. За целта посланици изпращат писма до българските общности, разяснява "Труд".

Дипломатите очакват организациите на българите да намерят по 5-има членове за СИК, както и по 3-ма резерва. Един от членовете на СИК ще бъде командировано служебно лице, което ще носи бюлетините и други изборни книжа и печати и ще оказва методическа помощ. Броят на изборните секции зад граница се очаква да доближи числото 450, което е рекорд. Списъците с адресите на местата за гласуване трябва бъдат публикувани в понеделник в сайта на МВнР.

От страниците на "Труд" проф. Андрей Пантев се пита: "Защо един политик не каза: Аз бях неправ!" Обикновеният човек е лицето на обществото, а животът на възрастните му членове - индикация за неговото развитие, убеден е професорът.

Изготвянето на мащабна програма за енергийна ефективност на жилищата стои в основата на предизборните обещания на ГЕРБ.

Партията има намерение през първите две години да осигури 100% финансиране за саниране на многофамилните жилищни сгради. Това разкри лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред президента на КТ
"Подкрепа" Константин Тренчев, информира "Новинар".

ДПС гарантира развитието на периферните региони на страната, изтъкна в Смолян кандидат-депутатът на партията Хайри Садъков, съобщава вестникът. По думите му политиката на партията напълно отговаря на нуждите на населението в този край.

Водещата новина на "Сега" посочва началото на: "Битката с неграмотността на учениците - която ще започне най-рано през 2017 г." В навечерието на 15 септември в образованието се появи поредната стратегия, която обещава да бори ключови проблеми с общи приказки и вече съществуващи инициативи. Новата визия за повишаване на грамотността признава, че голяма част от българските ученици и част от възрастното население срещат огромни трудности с елементарни задачи, а проблемите допълнително се задълбочават заради бедността и социалното изключване. Срещу тази диагноза стратегията препоръчва изготвяне на медиен план и участие в инициативи, които са пожелателни и неконтролирани от никого. От документа става ясно, че нивото на грамотността ще се повишава, без да се бърза, защото ще трябва да се чака изготвянето на различни анализи от МОН, които ще са готови през 2016-2017 г.

"Монитор" обявява: "Тест по български преди първи клас". Първокласниците ще бъдат тествани за езикова и училищна готовност, преди да тръгнат на училище, предвижда проектът на "Стратегия за грамотността 2014-2020 г." на образователното министерство. В документа е заложено още учениците от прогимназиалните и гимназиалните класове да имат портфолио, свързано с равнището им на грамотност. Отразени са и тревожните данни, свързани с отношението на българските ученици към четенето. За всеки пети 15-годишен четенето е загуба на време. Българчетата предпочитат да четат списания и вестници пред художествена и научна литература.

"Дума" продължава темата с примери за: "Училища извън стандартите, или как може да си в час и без да зубриш в клас." Умалените модели на реалния живот не само учудват, но и вдъхновяват за знания, творчество и желание за нещо повече.

Изданието представя подземното училище Elementary School PTA от градчето Рестон, щата Вирджиния, алтернативното училище "Алфа" в Торонто, открито през 1972 г., в което цари истински празник на непослушанието. Канадското школо функционира БЕЗ ПРАВИЛА - в него никой никого не оценява, няма
дневници и бележници, липсва и твърда програма на уроците, както и каквито й да било домашни. Пътуващото школо Кенелекен, което пък няма постоянен адрес. Знае се само, че обикаля Оленьокския евенкийски национален район в Якутия. Училището за търсене на ОБЩ ЕЗИК в южнокорейския град Пусан, в което учат деца на емигранти от различни държави. Почти всички негови ученици знаят поне 3 езика - корейски, английски и испански.


Клиничните пътеки най-вероятно ще бъдат леко променени в новия рамков договор за догодина, макар че се нуждаят от по-сериозна реформа. Тя обаче може да се направи от парламента.

Това стана ясно след първата среща за договаряне на Националния рамков договор за 2015 г. между ръководството на Здравната каса и Българския лекарски съюз, пише "Сега".

"Наши учени доказаха: Салами и дъвки носят рак", алармира "Телеграф". Повечето от разширените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Оттам може да тръгнат злокачествени промени в клетките и човек да се разболее. Особено вредна е съставката Е250 (натриев нитрит) в саламите, която в някои случаи била 1000 пъти над безопасната норма. Изследването е извършено от екипа на доц. Георги Милошев.

"Чиновнически гаф "открадна" път", съобщава "Труд". Такава е грешката в основата на казуса с "откраднатия" път в свищовското село Вардим, е показала проверката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

На 3 септември т.г. кметът на общината Иван Цаков е превел 2 млн. лв. за строителството на пречиствателната станция в града по частната сметка на адвокат Галин Манолов вместо по сметката на фирмата изпълнител - консорциума "Строй Еко Ябланица". Затова алармира в сигнал до "Преса" Борислав Радулов, собственик на дружеството "ДИЦ" ООД, което е част от строителното обединение.

Проектът на Ябланица се финансира по ОП "Околна среда" и е на стойност 9,6 млн. лв. Въпросните 2 млн. лв. са последно плащане.

Сигналът е изпратен в прокуратурата и в МОСВ, където били категорични, че въпросното последно плащане няма да бъде възстановено по сметките на общината. Подаден е и сигнал до ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите. Кметът Иван Цаков не скри, че вече е давал обяснения пред прокуратурата.

България остава на опашката в ЕС по ръст на заетостта. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат напук на хвалбите на предишните управляващи, че през първите 5 месеца на 2014 г. са се отворили 40 000 нови работни места, пише "Труд".

Най-високото неполитическо назначение на българин в Брюксел е това на 31-годишната Мина Андреева, която стана един от тримата говорители на Европейската комисия, с тези думи "24 часа" представя младата дама. Мина говори перфектно немски, български и английски, много добре френски, учила е и руски.

"Много се радвам, че с моите скромни усилия Европейската комисия вече ще говори и на български. Господин Юнкер е убеден европеец, при това човек с невероятно чувство за хумор. Държи на думата си и наистина не прави никаква разлика между "старите" и "новите" страни еврочленки, между малките и големите държави. Доказва го фактът, че избра Кристалина Георгиева за своя заместничка и й повери един от най-важните ресори - бюджет и човешки ресурси", споделя пред изданието Мина Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase