Снимка: архив Булфото

Кристалина Георгиева ще бъде изключително полезна на обединена Европа в този труден момент. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в изявление, след като стана ясно, че българският еврокомисар ще отговаря за бюджетната политика на ЕС. Георгиева бе посочена и като зам.-председател на Европейската комисия.

Още по темата
Плевнелиев определи ресора й като един от най-важните и влиятелни в комисията. Той е убеден, че Кристалина Георгиева е получила висока оценка като „професионалист и убеден европеец“. Според президента работата, която българката ще свърши, ще получи своята висока оценка в Европа и по света.
 
„За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК“, констатира Плевнелиев. Според него това, че Георгиева ще е вицепрезидент на комисията, доказва, че Европа не се дели на малки и големи.

В изявлението си държавният глава допълва, че европейските партньори са оценили факта, че България е излъчила достоен кандидат, с необходимите качества и международен авторитет. Той похвали и българската дипломация, че си е свършила работата по най-добрия начин.
 
„Надявам се с този избор всички в България да разберем, че песимизмът ни е илюзорен и че трябва да бъдем все по-амбициозни“, се казва още в позицията на Плевнелиев.

Той допълва и че новата ни позиция в ЕК доказва, че когато страната ни има силна кандидатура като тази на Кристалина Георгиева, партийните пристрастия трябва да се загърбват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase