Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

Народът няма да поеме тежестта от годините нехайно управление в енергетиката, тя ще се поеме от цялата система поравно, обеща енергийният министър Васил Щонов пред БНТ.

На въпрос може ли действително да има ток за „бедни и за богати“, Щонов коментира, че съществуват различни практики в отделните страни –  цена според доходите, според вида електроенергия, например от ВЕИ или ядрена централа и т.н.

Още по темата
„Тези промени в ценообразуването ще бъдат обсъдени в Енергийния борд и регулаторът, ако прецени, може да въведе част от тях в този период или в следващи“, посочи министърът.

Щонов обясни, че имат план за увеличаване на цената на тока, който включва работата на държавните дружества и баланс в енергийната система. Нови цени се очакват още от 1 октомври.

Сред мерките, които се предвиждат, са разговори с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия. Целта е да има равнопоставеност между участниците. Други мерки са свързани с по-добро управляване на държавните фирми и плавно учеличаване на цената на тока, каза още министърът.

Според Щонов плавното вдигане има няколко предимства – дава време на цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години и др.

При шоково вдигане на цената няма да има толкова голям натиск да се ремонтира системата, смята той.

Удължаването на срока на действие на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е изключително важно, каза още Щонов. Според него обаче почти всички в индустрията го мислят за неизбежно и никой не предприема големи стъпки в този проект.

Относно “дупката” в енергетиката той каза, че в ролята си на обществен доставчик НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергия на регулирания пазар. Когато се появи дупка, това е отговорност на НЕК, смята министърът.

В момента има достатъчно резерв от природен газ – за между 60-90 дни. Пълним хранилището в Чирен, когато е възможно, всички пари, които могат да се освободят, се използват за това, уточни той.

Реверсивната връзка с Гърция, откъдето могат да дойдат между 1,5-3 млрд. куб. метра на ден, също помага на енергийната независимост, ако има проблем заради кризата в Украйна, уточни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase