Снимка: архив, БТА

Окончателната подредба на депутатските листи в трите столични избирателни района предизвика силно напрежение в обновената коалиция "БСП - лява България", съобщава "Труд".

Драмата бе заради местата на представителите на една от малките формации в обединението - "Български социалдемократи". Списъците с кандидати за Народното събрание бяха одобрени след дълги спорове на закрит за медиите пленум на "Позитано" 20 вчера.

Според запознати лидерът на социалдемократите Георги Анастасов е получил второто място в листата в 25-и МИР, след като заплашил, че ще се оплаче в Партията на европейските социалисти (ПЕС), ако то не му бъде дадено. Водач в този район е новият председател на БСП Михаил Миков. В началото на седмицата за останалите коалиционни партньори социалистите дадоха трети или по-задни места в листите.

Най-големият скандал на вчерашния пленум също е бил заради кандидатка на Анастасов. Първоначално на четвърто място в 23-ти МИР е била Александра Христова от "Български социалдемократи". В крайна сметка Националният съвет на БСП е решил мястото да се даде на ген. Златан Стойков, бивш шеф на отбраната. В предварителния вариант на листата, предложен от Изпълнителното бюро, той е бил на осмо място като представител на гражданската квота.

Още по темата
Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков покани Бойко Борисов на дебат, информира "Стандарт". "Избирателите нямат полза от хаос, а от ясни послания кой какво може да направи за тях. Като кандидат за народен представител в родния ми град Пловдив каня г-н Борисов на дебат, който да се проведе на открито пред цялата пловдивска общественост и там очи в очи да кажем на хората какво можем да направим за вдигане качеството на техния живот и за възраждането на най-стария български град", заяви Бареков.

Точно 2800 лева струва 30-секунден предизборен клип в най-гледаното време през почивните по БНТ. Това става ясно от оповестените вчера в "Държавен вестник" тарифи, по които политическите формациите ще заплащат отразяването на предизборните си и участие в предавания, информира "Монитор".

Националната телевизия ще прибира и по 2255 лева за политически спот в праймтайма между 20.30 и 21.00 часа. Цената на една минута интервю е 215 лева, а на репортаж - 1380 лева. Почти десет пъти по-ниски са тарифите в БНТ2 и БНТ Свят. 220 лева струва клип в най-гледаното време на втория канал на обществената телевизия. В БНТ Свят пък цената е със сто лева по-висока.

На практика стойността на агитацията по Националната телевизия и другите й два канали остава същата като по време на предизборната кампания за евровота през май тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase