Снимка: архив, Булфото

В момента минималната работна заплата в страната спокойно може да бъде 400 лева без това да доведе до сътресения за икономиката. Това каза министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков в интервю за bTV.

Той смята, че минималното възнаграждение трябва да нараства, защото по думите му доходите в България са смешни.

„Естествено, че трябва минималната работна заплата да се увеличава при тези смешни доходи. Докога ще се насърчава от работодателите плащането под масата”, попита министърът.

Още по темата
Според Христосков не е нормално работодателите постоянно да повтарят, че ако минималната заплата се увеличи, това ще доведе до понижаване на заетостта и разширяване на сивия сектор. Резултатите от повишението на минималната заплата в последните години не показват това, каза министърът. И допълни, че борбата със сивия сектор е работа на Националната агенция по приходите.

Йордан Христосков отново повтори, че е привърженик на това минималното възнаграждение да нараства по определени правила във връзка с производителността на труда, издръжката на живота, линията на бедност. „Трябва да има някакви правила, а не политиците да определят минималната заплата”, категоричен е той.


По темата за увеличението на осигурителните вноски вицепремиерът каза, че това е ”слух без основание”. Той обясни, че става въпрос за направени разчети от Националния осигурителен институт по настояване на министъра на труда за това с колко би трябвало да се увеличат осигуровките, за да се постигне баланс на приходи и разходи в системата на общественото осигуряване.

Разчетите на НОИ са показали необходимост от увеличение със 7,7 процентни пункта. Христосков уточни, че „никога никой не е мислил, че това ще бъде увеличението” и то ще бъде направено веднага. „Работодателите нададоха този вой, излишен смешен плач”, посочи Христосков.

Той коментира, че евентуално биха постъпили предложения за увеличение на осигурителните вноски с не повече от 1-2 процентни пункта за Фонд „Пенсии” и Фонд „Безработица”.

Той подчерта, че е помолил социалните партньори по браншове да постигнат споразумения за минималните прагове за 2015 година, за да не се стига до административно увеличение от страна на министъра. „Няма по- хубаво от постигането на споразумение, това е най-демократичният начин, защото в последните години се наблюдава тенденция за умишлено непостигане на съгласие”, каза министърът.

Христосков допълни, че вече трета година умишлено не се постига съгласие, за да останат старите приходи в определени сектори. Той обаче уточни, че точно в тях производителността на труда се увеличава. И даде пример със сектора производство на тютюневи изделия, където само за една година производителността на труда е нараснала с 33 процента.

„Умишленото задържане на праговете води до това да се дискредитира договарянето”, каза министърът на труда.

Относно обсъждането на нарастването на пенсионната възраст той каза, че решението ще е на Консултативния съвет по осигурителната система. Христосков отново заяви позицията си, че е „за” автоматични механизми или увеличение, съобразено с нарастване на продължителността на живота.

Той обаче разкри, че нарастването на възрастта за пенсиониране няма да е с една година, както се предлагаше, или с четири месеца, а с толкова, колкото покаже статистиката.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase