Снимка: Булфото, архив

С цената на тока ще се спекулира предизборно, както вече се спекулира с дълговете на НЕК, смята Драгомир Стойнев, заместник- председател на БСП и бивш министър на енергетиката.

Още по темата
„Питам защо Министерството на икономиката и енергетиката прие като сигурно увеличението на цените на тока – независимо дали плавно, или не? В същото време министърът твърди, че анализът му не е готов. Но пък е готов с искания за оставки в ДКЕВР, която трябва да е послушна. Причината за това е само една - търсят се пари, с които да се правят плащания на близки до ГЕРБ инвеститори в енергетиката. Може да потърсите тези инвеститори основно във ВЕИ сектора”, твърди той в социалната мрежа Facebook.

Според него дълговете на НЕК са започнали през 2012 г., когато по времето на управлението на ГЕРБ са присъединили над 1000 МВт ВЕИ-та към системата и са задължили електрическата компания да им плаща по тройни цени.

Той твърди, че заради това е заварил НЕК с близо 450 милиона лева финансов дефицит.

„В същото време, за да работят ВЕИ-тата, АЕЦ „Козлодуй” и държавната ТЕЦ бяха ограничавани. Всички тези дупки, от които изтичаха обществени пари, бяха запушени от нашето управление. Сега отново се опитват да ги отворят вместо реални действия - предоговоряне на дългосрочните договори и реформа при ВЕИ-тата”, допълва Драгомир Стойнев.

Според него това, което се случва в момента, е имитация на реформа, зад която стоят корпоративни интереси.

„ВЕИ-та срещу ядрената енергетика, ВЕИ-та срещу ТЕЦ-ове и миньори. Следващият ударен ще е целият български бизнес. Затова се създава и Енергиен борд, той е един удобен обществен и демократичен в кавички параван, който ще гласува правилните предложения. А държавата чрез тях ще взема решения, в резултат на които големи финансови потоци ще бъдат пренасочвани от българските домакинства към правилните сектори и фирми”, пише още Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase