Снимка: ГЕРБ

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува енергийната зависимост на България по време на международна конференция в Рига. Според бившия вътрешен министър енергийната зависимост остава Ахилесова пета на сигурността в страната.

Редица събития от началото на 2013 г. дават основание да твърдим, че енергийната сигурност е в тясна връзка и с темата за държавната независимост и суверенитет. Това каза Цветанов в изказването си пред конференцията „25 години след Балтийския път и рухването на тоталитарния комунизъм“ в Рига. Според Цветанов, наследената от комунистическото ни минало енергийна зависимост е твърде голяма.

Още по темата
“Балтийските страни познават добре похвата на Русия да използва енергийната зависимост като политическо оръжие срещу тях. През годините Москва неведнъж се е опитвала да се възползва от монопола върху доставките на природен газ, за да гарантира политическото си влияние в региона“, каза Цветанов. Той допълва и че са добре известни опитите за тази цел да бъдат използвани руските етнически малцинства.

Пред форума Цветанов обяви, че България подкрепя създаването на Eвропейски енергиен съюз. „Така ще намалее възможността за политически натиск върху отделни държави при сключването на дългосрочни газови споразумения със страните извън Съюза.

Европейският енергиен съюз е особено необходим на България, чиято енергийна зависимост остава Ахилесова пета на сигурността“, каза още зам.-шефът на ГЕРБ.

Според него България трябва на първо място да обвърже газопреносната си мрежа с тези на своите съседи, за да може да си осигури достъп до алтернативни доставки на синьо гориво от Каспийския басейн и Близкия изток.

„Пред бъдещото правителство стои като приоритет и разработването на газовите залежи в Черно море и в Мизия, които ще осигурят по-евтин газ за българските потребители“, смята той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase