Снимка: архив Булфото

Съветници на президента Росен Плевнелиев, бивши зам.-министри в предишното служебно правителство и кадър на ГЕРБ са сред новите заместник-министри в служебния кабинет.

Премиерът Георги Близнашки назначи първите заместници по министерствата днес. Ведомствата се оказаха без втория си ешалон, защото както стана ясно в четвъртък Пламен Орешарски е уволнил всички зам.-министри в последния ден на управлението си.

Още по темата
Зам.-министри на регионалното развитие стават Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова. Петров беше на същия пост и в служебното правителство на Марин Райков. Той е строителен инженер от ВИАС, завършил е и икономиката на строителството във ВИНС – Варна.

Йорданка Чобанова в момента е съветник на президента и лектор в Техническия университет в София. Тя е бакалавър по финанси от Икономическия университет във Варна и магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща.

Радослав Русев е мениджър с богат опит във ВиК-сектора – работил е в „Софийска вода” АД и „ВиК-Добрич”. В момента е старши съветник „Води и околна среда” в New Europe Corporate Advisory.

Заместник-министри на отбраната стават доц. Десислава Йосифова и Павел Анастасов. Йосифова е завършила УНСС, а в момента е ръководител на катедра „Счетоводство и контрол” във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ „Тодор Каблешков”.

До назначаването си Анастасов пък ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в администрацията на президента. В периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция „Политика за сигурност и отбрана” в Министерството на отбраната. Бакалавър по политология от СУ „Св. Климент Охридски” и магистър по Централно- и Източноевропейски изследвания от Лондонския университетски колеж.

Зам.-министър на финансите става бившата шефка на Агенция за държавна финансова инспекция по времето на ГЕРБ Теменужка Петрова. Магистър е по „Финанси и контрол” от УНСС.

Зам.-министри на МВР стават Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев. Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи в предишното служебно правителство. Той е магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт (ЛИИ) и по международни отношения от Колумбийския университет, САЩ, доктор по социология.

Андрей Янкулов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски” и до момента е прокурор в Софийска районна прокуратура. Хаджихристев е бивш директор на ОДМВР – Смолян, а в момента експерт към дирекция „Сигурност” на „Банка ДСК”. Заместник-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов е дипломиран архитект от УАСГ. От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт, съощават от пресслужбата на правителството.

Зам.-министър на здравеопазването става отново управителят на аптеката в  „Токуда Болница София” АД Лидия Нейчева. Тя е магистър-фармацевт. В служебното правителство с премиер Марин Райков беше заместник-министър на здравеопазването с ресор „Лекарства и медицински изделия” и „Обществени поръчки.

Катя Тодорова става заместник-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, в момента Катя Тодорова е посланик със специално поръчение в дирекция „Права на човека” – МвнР.

За заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов. Той е дипломиран инженер по автоматизация на производството от ХТМУ – София. По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски”.

Заместник-министри на земеделието и храните стават бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра „Лесовъдство” в Лесотехническия университет доц. Георги Костов, както и Марина Бракалова.

Бракалова е завършила международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски”. Има над 13-годишен опит на общинско и на национално ниво като мениджър, консултант, обучител, оценител. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.

Зам.-социален министър става зам.-просветният министър в кабинета на ГЕРБ Петя Евтимова. Тя е юрист по образование и почти цялата й трудова кариера преминава на различни експертни и ръководни длъжности в МОН. Последно, до края на м. юни т. г., е била сътрудник на член на Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase