Снимка: архив Булфото

Кристалина Георгиева, която беше номинирана официално за втори мандат в Европейската комисия, обяви, че само България развива тезата, че тя няма шансове да стане следващият външен министър на ЕС. Еврокомисарят ни обясни, че нейната кандидатура е удачна за много от ресорите на Комисията и че името й още е сред спряганите за върховен представител.

„Малко тъжно е, че само София твърди, че аз нямам шанс за тази позиция“, призна тя пред БНР. Според Георгиева в Брюксел и в другите столици в Европа разбирането е, че все още няма окончателно решение по темата. Тя припомни, че незаети все още са и ключовите икономически ресори. „Ще се търси решение, което да удовлетворява и левицата, и десницата, а моето име продължава да бъде сред кандидатите за върховен представител“, каза еврокомисарят ни.

Още по темата
Тя обясни, че заедно със служебното правителство тепърва ще влязат в преговори за ресорите. Според нея това, че е работила в Световната банка и фактът, че ще е втори мандат в ЕК й дават шансове за по-голям брой от ресори, за които България може да преговаря. „Мога да попадна в много ресори еднакво удачно, защото имам опит в много направления, но предпочитам да не се ограничаваме, имаме само няколко седмици до края на преговорите, нека да влезем в тях с колкото може повече възможности за страната ни“, каза още Георгиева.

Тя похвали служебното правителство за това, че гледа сериозно на състезанието и благодари на президента и на всички, които я подкрепят за номинацията. „Познавам много достойни българи и българки, които могат да представляват страната ни много добре. Но се радвам, че сме в категорията на страните, които, когато имат успешен човек в Комисията, продължават мандата му, така че да има старшинство и да може да се позиционира страната за по-добър ресор“, обясни Кристалина Георгиева.

Тя декларира, че винаги, когато е имала възможност, е защитавала интереса на българите и на България. Но обясни и че се е старала да има репутацията на обективен човек, който защитава страната си, защото е част от европейското семейство, а не просто заради лобизъм.

Кристалина Георгиева коментира и темата за евентуално теглене на нов външен дълг, каквото беше искането на държавния глава. „Ако това е за потребителски нужди, не съм сигурна, че е добре. Ако е за стимулираме на стремеж и заетост – може да го направим, но трябва внимателно да го помислим“, каза тя.

Кристалина Георгиева посъветва България отново да помисли кога и при какви условия може да кандидатства за членство в еврозоната. Според нея служебното правителство може да изготви технически параметри за това, а следващият парламент и кабинет да задвижат процедурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase