Снимка: архив Булфото

Председателят на ДСБ Радан Кънев подаде оставка в качеството си на говорител на Реформаторския блок. Това е станало днес на съвместно заседание на Изпълнителния съвет и Градския съвет на Реформаторите.

"Волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от Бойко Борисов", аргументира решението си лидерът на ДСБ.

Радан Кънев посочва четири основни причини, заради които напуска поста си.

Според него след Европейските избори от 25 май образът на Реформаторския блок като нов и единен политически съюз е бил заменен с този на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси. „Трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано“, заявява Кънев.

„Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика“, твърди председателят на ДСБ. Според него е под въпрос и наличието на обща политическа воля на РБ.

Според Кънев общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията. Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства.

Като четвърти мотив Кънев изтъква това, че РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение.

Председателят на ДСБ е несъгласен и с поемането на самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение. „Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с президента преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт“, посочва още той.

Според Радан Кънев взаимодействието между ГЕРБ и Реформаторския блог прави невъзможно Блокът да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

РБ не може да постигне и дългосрочните си цели да осигури сериозни реформи в правосъдието, администрацията и социалната сфера, посочва още в заявлението си Радан Кънев. Като подчертава, че тези цели са постижими само през безусловно утвърждаване на единството на Реформаторския блок и отговорно и равноправно участие в реформаторско дясно управление.

"Без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, РБ ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя. Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции", добави Кънев.

Въпреки това той се надява , че все още не е късно РБ да се върне на пътя, начертан още през юли 2013 г. Ние сме надеждата на над половин милион български граждани, които искат промяна и достоен живот за себе си и за децата си. Нямаме право да проиграем надеждата им и да ги оставим без алтернатива на предсрочните парламентарни избори, нито да излъжем доверието им след тях, припомня лидерът на ДСБ.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във Facebook, че няма да коментира заявеното от Радан Кънев. "Толкова съм свикнал някой да оправдава неуспеха си с мен, че дори не ми се коментира казаното от г-н Кънев, защото истински се надявам, че Реформаторският блок ще бъде наш партньор", заявява той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe