Михаил Миков. Снимка: архив, БТА

БСП остават с непроменена позиция за актуализацията на бюджета. Това стана ясно преди започналите консултации при президента, които държавният глава свика в опит да убеди партиите да постигнат съгласие за промяна в бюджета на Здравната каса и в този на републиканския бюджет.

„Ще подкрепим изменения в бюджета за Здравната каса, но не и на държавния бюджет“, каза на влизане в президентството лидерът на БСП Михаил Миков. Той обясни, че приема разговора при Плевнелиев като част от поддържането на политическия диалог.

Още по темата
Измененията в бюджета бяха внесени от правителството и приети на първо четене в пленарна зала в началото на седмицата.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса беше подкрепена единодушно от БСП, ДПС и ГЕРБ, но този на държавата мина само с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Това накара социалистите да обвинят депутатите на Борисов и Местан, че формират ново мнозинство и да посрещнат вота им с „Горчиво“.

Ден по-късно Борисов се разграничи от внушенията, че е в коалиция с ДПС, и обяви, че ГЕРБ напускат пленарната зала. Това на практика провали опитите за актуализация на бюджета и принуди президента да търси начин тя все пак да бъде приета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase