Венцислав Караджов, Снимка: БТА

Национално-патриотичната партия на България и Съюзът на комунистите в България са формациите, срещу които има най-много жалби и сигнали за злоупотреба с лични данни за евровота. Това обяви шефът на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Още по темата
Той отчете броя на сигналите и жалбите срещу партиите, но обясни, че анализът на данните продължава, затова все още няма наказани. Скандалът с кражбата на ЕГН-та избухна по време на кампанията за европейските избори, когато много хора откриха, че са подписките на партиите без да са давали данните си. По-рано днес омбудсманът Константин Пенчев прогнозира, че осъдени няма да има.

Общо в комисията са били постъпили 1380 жалби и сигнали. Повечето от тях обаче не били годни.

Сигналите срещу Българската Национално-патриотична партия са 119, а най-много жалби има срещу Съюза на комунистите в България - 110.

Проверени са общо 44 партии, пет коалиции и 10 инициативни комитета.

От партиите в парламента най-много сигнали има срещу Атака – 12 и още 4 жалби. Най-малко те са срещу ДПС - една жалба и нито един сигнал. Срещу Коалиция за България са били подадени шест жалби и осем сигнала, а срещу ГЕРБ - три жалби и седем сигнала.

По 16 жалби и сигнали са били подадени срещу Реформаторския блок, срещу АБВ - една жалба и седем сигнала, срещу България без цензура - 25 жалби и 50 сигнала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase