Снимка: архив, БТА

Всяка партия трябва сама да понесе отговорността си пред обществото и пред лекарите за актуализацията на държавния бюджет, както и този на НЗОК, смята лидерът на ДПС Лютви Местан.

Въпреки че вчера актуализациите минаха с гласовете на ГЕРБ и ДПС, днес Бойко Борисов обяви, че депутатите му напускат парламента, което означава, че промените няма да бъдат приети окончателно.

Местан пък увери, че народните представители от движението ще са в пленарната зала в понеделник, когато трябва да се приемат на второ четене актуализацията на бюджета и на този на НЗОК, с готовност да ги подкрепят.

„Така разбираме своята политическа отговорност. Оттук нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да е и отговорността пред лекарите и пред цялото общество. Тази отговорност, както я разбира ДПС, е да подкрепим двата акта“, заяви лидерът на движението.

Още по темата
Според него поведението на ДПС е достатъчно ясно и предвидимо и всички действията на политическата сила са съобразени с това, което партиите договориха като плавен преход към политическа стабилност при президента Росен Плевнелиев.

„Смятам, че сме единствената партия, която остана вярна на постигнатото съгласие при държавния глава“, заяви той.

Местан отрече слуховете, че е възможно по-късно днес да не върне проучвателния мандат, който ще получи от президента и да се опита да състави правителство в рамките на този парламент.

„Кой и защо продуцира тези съмнения, не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с пхисоанализа, но всички тези предположения и внушения ще увиснат във въздуха по-късно днес“, отсече той.

Лидерът на ДПС разясни, че е помолил да не получи мандата в понеделник, защото тогава беше Рамазан Байрам и той е бил при 84-годишната си майка.

„Жалко е, този парламент завърша със сами играчи“, призна той.

Относно разрива в отношенията между ДПС и БСП и дали това ще направи по-трудни отношенията на партиите Местан заяви, че „нито едно сътрудничество не е самоцел и всичко трябва да се прави в името на публичния интерес“.

„И е абсолютно контрапродуктивно днес да говорим за каквото и да е сътрудничество, избирам да говорим за политики, за национални приоритети и понеже тяхното реализиране е твърде тежка задача, непосилна за която и да е, дори и за най-силната политическа сила, добре е заради емоциите на деня да не разрушаваме окончателно мостовете помежду си и тази ми препоръка се отнася включително и за БСП, защото аз лично не бих отишъл отвъд допустимите граници на политическата конфронтация. Призивът ми е към всички, но понеже конфронтационният език напоследък, дори и с несръчни възгласи „Горчиво!“, се чуват отляво, поставих акцент върху левицата“, заяви още Лютви Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase