Премиерът в оставка Пламен Орешарски Снимка: архив, БТА

Премиерът в оставка Пламен Орешарски съобщи, че на този етап може да подкрепим новите санкции на Европейския съюз срещу Русия.

В предварителния проект към тази сутрин всички наши бележки, които имахме вчера, са отчетени. Ако не претърпят изменения, на този етап може да подкрепим, каза Орешарски, но не уточни подробности за какви забележки става въпрос.

Орешарски съобщи, че не е вземано решение за номиниране на еврокомисар, тъй като в страната няма политическо съгласие.

Премиерът каза, че не са вземани решения, касаещи „Южен поток“, тази година и напомни, че разпореди спиране на проекта до изясняване на спорните въпроси с Европейската комисия.

Орешарски се надява да бъде продължен проектът за 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ и посочи, че всички правителства са подчертавали необходимостта от развитие на ядрената енергетика.

Процесът на икономическо възстановяване трябва да продължи и това е работа на следващото правителство, изтъкна той.

Според премиера не е драматично дали актуализацията ще бъде приета, или не. Ако бъде приета, това ще даде по-голямо спокойствие на следващото правителство, ако не бъде приета, малко по-внимателно трябва да контролират разходите, заяви Орешарски. Той обяви, че не е разговарял за цифрите в бюджета със социалистите на конгреса им.

По думите му оставката, която е подал преди няколко дни, е била „напълно контролирана“. Решението беше на политическите консултации при президента, напомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase