Янаки Стоилов Снимка: архив, БТА

Депутати от БСП внесоха промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, с които се предлага изплащането на депозитите от Фонда да започне два месеца след спирането на дейността на някоя банка.

Социалистът Янаки Стоилов обясни, че предложението е в следствие на това, че ГЕРБ и ДПС с приемането на първо четене на актуализацията на бюджета записаха ръст на държавния дълг с 3,4 милиарда лева и следователно могат да се заделят 1,7 милиарда лева., които са необходими за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете.

Стоилов обаче разясни предложенията за промени в закона, преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да обяви, че ГЕРБ напуска парламента и актуализацията на бюджета няма да бъде приета окончателно. С решението на опозицията реално парламентът няма да работи до разпускането си на 6 август.

По думите на социалиста промяната в закона ще действа и по принцип.

„Посочва се, че Фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата на всички лица, които имат право на това по закон, след като определена банкова институция е била поставена повече от два месеца под особен надзор, като нейната дейност е била преустановена”, обясни Стоилов.

Още по темата
Той добави, че такъв е случаят с КТБ и няма нужда да се чака преминаване към процедура по несъстоятелност, а още на 21 септември да има възможност вложителите да изискват и да получат своите средства от Фонда.

Той подчерта, че независимо дали дадена банкова институция ще бъде оздравена и стабилизирана, или ще се премине към несъстоятелност, тя дължи тези средства впоследствие на Фонда, който е изплатил средствата на вложителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase