Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Снимка: Булфото, архив

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отрече твърденията на лидера на ББЦ Николай Бареков, че името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов фигурира в документ, в който са посочени някои от лицата, които контролират наркоканалите.

Бареков разпространи вчера копие на документ, за който твърди, че е изваден от архивите на МВР и че уличава Борисов в трафик на наркотици.
 
„Има документ с такъв номер, има такава проведена среща с информатор на тази дата, но наличието на информацията, която е в документа в съответното дело, не отговаря на информацията, която е публикувана. Името на Борисов не фигурира в този документ”, заяви Светлозар Лазаров по Нова телевизия.
 
Самият главен комисар заяви, че това, което се разпространява, трудно би нарекъл документ.
 
„Пасажите за Борисов не фигурират. Те са добавени. Самото дело е вадено един-единствен път и то през 2003 г., но не от тогавашния министър Георги Петканов, нито от Борисов, който беше главен секретар на МВР, а от човек на по-ниско ниво, заяви Лазаров.
 
Още вчера министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев е разпоредил проверка за изтичане на класифицирана информация заради появилия се документ.

Лазаров поясни, че съобщената от него информация е получена на базата на тази проверка.

На фона на цялата ситуация мисля, че политиците имат други механизми и лостове да си казват посланията, нека да не използват министерството и службите в някакви компромати и пасквили, защото обществото има нужда от силни служби и структури, призова накрая Лазаров и се оплака, че вместо служителите на МВР да си вършат работата, цяла нощ се занимават с това кой какво казал.

Отговорът на Николай Бареков не закъсня.

„Обект на разработката в документа е Бойко Борисов и няма как в рапорта да е бил ваден или добавян пасаж само с неговото име. Името на Борисов се съдържа в документа пет пъти в различни пасажи. Нормалната логика показва, че документът, за който г-н Лазаров говори, е бил подменен в полза на Бойко Борисов, а не в негова вреда, защото през 2003 г. Борисов е бил главен секретар на МВР и може би се е старал да прикрие документи, свързани с миналото му“, коментира той, цитиран от пресцентъра на ББЦ.

Според него трябва да се обяви защо този документ е бил ваден през 2003 г, кой е дал нареждането за работа с рапорта и защо му е бил нужен.

„Иначе остават абсолютно основателни съмнения за още едно престъпление, което е извършено през 2003 г., а именно прикриване и фалшификация на архивни документи в МВР. Нека прокуратурата се самосезира извърши проверка на архивите на МВР, тъй като обществените очаквания за истината за връзките между политиците и организираната престъпност с огромни“, призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase