Петър Чобанов. Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов обяви, че заради предсрочните парламентарни избори през октомври бизнесът е спрял да работи и бизнес климатът у нас се е влошил. Според него това е една от причините да се иска актуализация на бюджета.

„След като стана ясно, че ще има предсрочни избори, бизнесът спря да работи. Той сне доверието си и индикаторът за бизнесклимата падна“, каза министърът по време на дебатите по исканата от кабинета актуализация.

Още по темата

Чобанов обясни и че сегашният бюджет не е правен с презумпцията, че ще има предсрочни избори.

Въпреки исканата актуализация финансовият министър обяви, че има увеличен фискален резерв и доверие на международните пазари. „8 милиарда лева, както и да ги броим, са 8 милиарда и те са повече от 4 милиарда“, каза Чобанов.

Той отчете, че икономическото развитие се движи според прогнозите. „Наистина през първото тримесечие имахме 1,4% растеж, вътрешните инвестиции нараснаха с 4,6 процента. Бизнесклиматът се покачваше 7 последователни месеци, но това продължи до края на май“, каза министърът.

С промените в бюджета кабинетът предлага увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase