Снимка: архив БТА

Шефът на групата на червените депутати Атанас Мерджанов предупреди, че България пред опасността на формирането на президентска република. В сутрешния блок на БНТ той обяви, че искането на държавния глава за повече правомощия на служебното правителство е на ръба на Конституцията. Мерджанов беше категоричен, че БСП ще търси съдействие от партии в парламента и извън парламента, за да се запази парламентарната република.

Още по темата
„Ние сме пред прага на опасността, веднъж заявена от АБВ, втори път дефакто демонстрирана от сегашния президент, да бъде наложена системата на президентска република“, каза Мерджанов. Той призова другите формации да обявят дали подкрепят тази визия, или не. „Ще търсим съгласие с останалите партии и извън парламентарни, ако е необходимо, за запазване характера на демокрацията и на парламентарната република“, каза още Мерджанов.

Шефът на червените депутати отново повтори, че БСП не подкрепя поисканата от правителството и подкрепяна от ГЕРБ и ДПС, както и от президента, актуализация на бюджета. „Тя е доста спорна“, каза Мерджанов. Според него с предложението за ремонт на бюджета се създават предпоставки за излишен комфорт на служебното правителство.

„Освен това президентът и мнозинството, което сега се създава в парламента, излъчват рискови знаци за нарушаване на конституцията“, каза Мерджанов и конкретизира, че има предвид идеята да се даде мандат на временния кабинет да тегли заеми.

В петък в обръщения към депутатите държавният глава поиска от Народното събрание да даде мандат на служебното правителство да сключва споразумения с чужди държави и международни организации за теглене на външни заеми. Същия ден ДПС и ГЕРБ успяха сами да прокарат решение за свикване на извънредно заседание на парламента въпреки волята на БСП, на което да се обсъди и приеме актуализацията на бюджета.

„Коалицията е БСП-ДПС е факт, когато се подкрепя нов бюджет, очевидно има ново мнозинство“, категоричен е Мерджанов.

Председателят на ПГ на Коалиция за България коментира и вчерашния конгрес на столетницата, който избра Михаил Миков за лидер на БСП. Според него наличието на 9 кандидати за лидер и битката между тях показва, че в БСП има много кадърни хора и че това е най-демократичната партия в България.

Мерджанов даде да се разбере, че промяната в БСП след избора на нов лидер трябва да бъде насочена към вътрешната политика. „Миков познава много добре вътрешната обстановка в страната, структурите на БСП, знае националните баланс и това негово предимство може да даде възможност за реалистично изработване на управленска програма“, каза шефът на депутатите от левицата. 

„БСП сега е на ход“, каза още Мерджанов и допълни, че социалистите отново ще се борят за победа на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase