Николай Бареков. Снимка: Булфото, архив

Тежки обвинения отправи днес лидерът на ББЦ Николай Бареков към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който пък от своя страна нарече „клеветнически” всички твърдения и поиска главният прокурор да направи пълна проверка.

Според Николай Бареков Бойко Борисов е свързан с Държавна сигурност и други служби.

„Готвен е повече от 30 години да заеме важни постове в държавата и да изпълни определена мисия. Имам документи за това, ще ги дам на съда, но в цялата работа са замесени и други ключови фигури на прехода, затова ще ги дам и на прокуратурата", заяви той по Нова телевизия.

"През 2002 г. се получава писмо в Националната разузнавателна служба (НРС), в което писмо се уведомява, че г-н Борисов, като нелегален сътрудник на тази служба, отказва да работи с нея поради заемането на висш държавен пост - главен секретар на МВР. Когато са го потърсили водещите офицери, той е заявил, че разговорът с него трябва да бъде воден само на ниво шеф на НРС и да се обърна към президента Георги Първанов и премиера по това време Симеон Сакскобургготски. В сигнала се описва, че господин Борисов, в качеството му на главен секретар, замита в архивите на МВР следите от своето престъпно поведение в миналото. Също така прочиства архивите на Държавна сигурност от досиета на политически дейци", каза Бареков.

Отговорът на Борисов не закъсня. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че лидерът на партията е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което настоява във връзка с петте дела за клевети и обиди, които води срещу Николай Бареков, незабавно и в съответствие със законовите си правомощия, главният прокурор на страната да провери и всички направени клеветнически твърдения от дне.

Председателят на ГЕРБ настоява също така проверката на твърденията на Бареков да обхване и архивите на МВР, НРС и бившите архиви на Държавна сигурност.

Освен това, във връзка с обосновани съмнения за подготовката на умишлено фалшифицирани компромати с цел публично дискредитиране, Бойко Борисов призовава главния прокурор да бъде извършена проверка и в тази посока.

Председателят на ГЕРБ приканва главния прокурор и да изпрати представител на прокуратурата, който да се включи по образуваните и насрочени пет дела от частен характер срещу Николай Бареков, с оглед на засягането на важни обществено-политически и икономически отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase