Хасан Адемов. Снимка: архив, БулФото

Министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов заяви, че отиващият си парламент е бил труден, но в изпълнителната власт е по-трудно да се работи.

“Оставката ме заварва със старите проблеми, а нищо чудно да се добавят и нови”, коментира той пред БНР депозираната оставка на правителството, която се очаква НС да гласува днес.

Още по темата
По думите на Адемов истината е, че българските граждани живеят трудно, че България продължава да бъде най-бедната страна в Европейския съюз.

“Това правителство успя да въведе няколко стабилизиращи мерки за най-бедните, да договори програмата "Развитие на човешките ресурси". Заварихме разплатени средства 40% по тази програма, сега плащанията са 70%. Това е добро постижение на фона на другите програми”, заяви министърът.

Според него тази оперативна програма се изпълнява по сериозен начин, но целите не са постигнати - увеличаване на заетостта, увеличаване на преодоляването на социалното изключване. България е на първо място в ЕС по безработни младежи, посочи той.

По темата за пенсионната реформа и специално за категорийните работници, Адемов заяви, че противопоставянето и конфронтацията са били доминиращи.

“Има изработен механизъм за това кой ще плаща пенсиите на работещите при първа и втора категория труд от следващата година. Следващите управляващи трябва да предприемат действия по новото законодателство, за което има консенсус между бизнеса и синдикатите”, каза Адемов, но допусна, че може да има и удължаване на сегашния регламент с 1 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase