Пламен Орешарски Снимка: Reuters

Премиерът в оставка Пламен Орешарски отказа да постави оценка за работата по време на едногодишния му мандат, но определи управлението като преходно и се надява следващото да е по-устойчиво.

„Не очаквах, че ще е лесен мандатът, но съм благодарен, че имахме възможността да работим в интерес на хората“,  каза той.

Още по темата
От обясненията на Орешарски след приемането на оставката му от депутатите стана ясно, че всички законопроекти на Министерския съвет са били предварително съгласувани с депутатите от БСП и ДПС.

„Към днешна дата имам подкрепа на парламентарните групи на БСП и ДПС“, увери Орешарски, но припомни, че взаимоотношенията между тях след евроизборите не са позволили по-голяма устойчивост.

„Канен съм на конгреса на БСП, има време дотогава“, посочи още той. „В последните години съм заемал експертни позиции”, отбеляза премиерът в оставка, който вече обяви, че ще излиза от политиката.

„Напускал съм в моя професионален живот няколко пъти високи постове с огромно напрежение, винаги ми е падало напрежението, след като приключи съответният мандат, и сега няма изключение“, обясни още премиерът в оставка.

Относно кандидатурата ни за еврокомисар той заяви, че все още няма постигнато политическо съгласие за нея.

„Това е политическа длъжност, така че добре е да има политическо съгласие за българския еврокомисар”, допълни Орешарски и настоя, че ще подкрепи Кристалина Георгиева, ако има шанс да стане върховен представител по външната политика на ЕС.

„Ако имаме тези шансове, струва ми се, че е национално отговорно тя да бъде номинирана, за да може страната да има една висока позиция в Европа“, смята Орешарски.

Относно упреците на ГЕРБ, че оставя страната в разруха, той коментира, че това й е работата на опозицията особено в предизборна ситуация. „Аз не виждам нито един ключов фискален показател, който да е влошен в сравнение с май миналата година“, коментира той.

„БНБ е независима институция, щеше да е голямо нахалство, ако проявяваме каквото и да е отношение към ръководството на БНБ“, коментира Орешарски във връзка с искането на опозицията шефът на БНБ Иван Искров да подаде оставка заради казауса с КТБ.

Орешарски припомни, че правителството е съдействало на БНБ за решаване на кризата с банката.

Запитан дали след оставката все пак ще отговори на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски?", Орешарски с усмивка каза: „Рано е още“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase