Корнелия Нинова Снимка: архив, Булфото

БСП е в тежко състояние, нуждае се от радикална промяна и е нужно да наблегне на силна лява политика. Това мнението защитиха пред БНР двама от кандидатите за лидерското място в партията – Корнелия Нинова и Янаки Стоилов.

Кандидати да поведат левицата са и Мая Манолова, Михаил Миков, Драгомир Стойнев и др.

Кандидатури могат да се издигат до последно, дори в самия ден на конгреса на партията, който ще се проведе тази неделя.

Постът за председателското място в партията на практика стана вакантен на пленума на БСП в началото на юни, когато настоящият водач Сергей Станишев поиска избор на нов лидер на социалистите и така на практика обяви, че се оттегля.

За Корнелия Нинова изборът за поста не е предрешен и всички кандидати тръгват с равен старт. Според нея на балотаж ще стигнат две много силни кандидатури.

Сега е моментът БСП да има за водач жена и това би било много сериозен знак на промяна, каза Нинова и допълни, че пред БСП има много задачи, защото партията е в тежко състояние.

„Мисля, че една жена може да се справи. Жените имаме и качества в допълнение, които биха могли да бъдат полезни. Това е грижата за дом, за семейството, грижата да можеш да обединяваш", уточни тя и допълни, че в момента е много важно да се обединят лявомислещи хора, които в последните години са били отблъснати.

Тя е убедена, че партията може да бъдем първа сила в следващия парламент, но й трябват съмишленици, силни хора вътре в партията.

"На първо място ми се иска да изчистим идейно БСП. Много ясна лява политика, с много конкретни дейности. Бих поканила лявата интелигенция, бих приобщила кооперативни съюзи и кооперации, бих променила вътре в БСП организационното състояние, като заложа на местните структури, оттам да идват кадрите, идеите", изброи тя.

За Нинова формулата "Коалиция за България" е вече изчерпана. Тя оцени като положителна в платформата на Янаки Стоилов силната лява политика, а при Мая Манолова отношението й към организационните промени.

Евентуални бъдещи коалиции на партията ще се правят само след вътрешно партийно допитване чрез референдум, заяви Нинова.

Според Янаки Стоилов БСП е в критичен период от историята си. "Ние не притежаваме нито застраховка за политическо дълголетие, нито абонамент върху избирателите ни", мотивира се той.

Стоилов е смутен от прекаленото изобилие от кандидати за поста, защото това едва ли е признак за силата на партията. "Това може да означава недостатъчно високи критерии или прекалени амбиции. Ние не участваме в някакъв кастинг", обясни той.

От друга страна, многообразието е добро, защото изразява интереса на множеството социалисти, организации и това може да доведе до повишаване на доверието в партията, смята той.

Според Стоилов битката с олигархията е тежка. В българската политика са проникнали всякакви интереси и БСП не е защитена от такива влияния, смята той. Сега въпросът е партията да бъде върната на социалистите, защото така можем да върнем България на хората, убеден е Стоилов

"Можем да търсим съюзници навсякъде, ако те са за премахване на задкулисието, за установяване върховенството на закона и за възможността гражданите да оказват по-голямо влияние върху обществения живот", допълни кандидатът за лидер на партията..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase