Михаил Миков. Снимка, архив Булфото

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е бил номиниран за председател на БСП и ще приеме номинацията. Това потвърди пред журналисти той след края на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, съобщава "Фокус".

Засега в битката за лидерското място в партията се включиха Мая Манолова, икономическият министър Драгомир и  Корнелия Нинова. Очаква се на конгреса на червените на 27 юли да стане ясно кой ще поеме левицата, след като настоящият водач на партията Сергей Станишев на пленума на БСП в началото на юни поиска избор на нов лидер на социалистите и така на практика обяви, че се оттегля от поста.

Още по темата

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов заяви след приключване на заседанието, че има възможност следващият български еврокомисар да бъде социалист, но уточни, че това зависи в крайна сметка от преценката на правителството.

Попитан дали това може да е Кристиан Вигенин, Стоилов каза, че не иска да спекулира с имена.

Той посочи, че приема изказването на премиера Пламен Орешарски за подкрепа на кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност като "дипломатически жест". Но мисля, че сегашното правителство има възможност да вземе свое решение по номинацията за български еврокомисар, добави Стоилов.

Според него е по-добре това да бъде направено от действащото правителство, отколкото от служебното.

Доколкото имам информация, в рамките на консултациите се очаква, поне в по-голяма степен, комисар по външната политика да бъде социалист, заяви Стоилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase