Зинаида Златанова. Снимка: Булфото

В никакъв случай финансовата стабилност не е заплашена заради европейски средства, смята министърът на правосъдието и вицепремиер, отговарящ за парите от ЕС Зинаида Златанова по БНР.

Още по темата
„Европейската солидарност е много важен източник за публични разходи, които България ползва от години и ще продължава да ползва. Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове“, категорична беше тя.

По отношение на ОП „Околна среда“ вицепремиерът посочи, че има голям напредък в отстраняването на слабостите в системата, които в последните години са довели до спиране на плащанията.

„Надявам се до края на този месец можем да отблокираме плащанията по оперативната програма. Това са около 1 млрд.лв.“, каза Златанова.

За ОП „Регионално развитие“ тя подчерта, че се работи активно по проверките на двете оси и отстраняването на евентуални слабости. „Това ще стане през есента“, каза вицепремиерът.

Златанова отбеляза, че са взети всички мерки, за да няма системни проблеми в ДФ „Земеделие“ въпреки скандалите там.

„Това означава, че всичко планирано като проекти и процедури ще бъде направено и бенефициентите ще могат да получат своето финансиранe“, подчерта вицепремиерът.

Според нея е необходимо да се избере ново ръководство на фонда, което бързо и оперативно да започне изпълнението на задачите.

Относно идеята на БНБ да се криминализира публичното говорене за банките вицепремиерът заяви, че решението на парламентa ще бъде по целесъобразност.

„Това означава, че законодателят е свободен да прецени размера на обществената опасност на тези деяния, обществените нагласи, системата на НК като цяло и най-добре да прецени как да се наказват тези деяния. Убедена съм, че идеята далеч не е цензуриране на медии или на гражданско общество. Духът на закона е да се запази банковата система от безотговорно поведение“, каза Златанова.

Попитана за избора на главен съдебен инспектор, който и този парламент не направи, тя припомни, че от началото на мандата призовава Народното събрание да направи този важен избор.

„Законодателят е предвидил мнозинство от 160 депутати за този избор. Това означава приемане на кандидатурата с консенсус, очевидно такъв консенсус няма в сегашния формат на Народното събрание. Надявам се това да стане възможно най- скоро, до края годината“, заяви Златанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase