Румен Гечев, Снимка: Булфото, архив

Предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на "Креди Агрикол" и отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка няма да бъдат подкрепени в настоящия им вид от БСП. Това каза пред „Нова телевизия“ Румен Гечев, депутат от „Коалиция за България”.

Още по темата
По негови думи в този си вид предложеният проектозакон от БНБ не може да бъде подкрепен, „тъй като поставя в изключителни условия определени физически и юридически лица. Няма как да предлагаме закон, който да се различава от европейското и действащото българско законодателство”, каза Гечев.

Той посочи, че в БСП одобряват разглеждането на всички възможни варианти за КТБ, тъй като в Корпоративна търговска банка има стотици български фирми, общини и болници. „Но не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, не може и не трябва да се прави разлика между физически и юридически лица”, категоричен е депутатът.

Трябва да се сметне какви ще бъдат ефектите върху българската икономика от затварянето на банката по съществуващото законодателство, както се прави в ЕС, или да се търсят инструменти, които да защитят интересите на вложителите, категоричен е той.

„Най-вероятно, ние, (от БСП бел. ред.), няма да подкрепим предложения законопроект в този му вид - да се извадят пари от данъкоплатците и да се разплатим с всички, които са си вложили парите в тази банка, тъй като в условията на пазарна икономика винаги има пазарен риск“, каза Гечев.

Румен Гечев уточни, че на срещата при президента Росен Плевнелиев днес ще бъде обсъдено дали може без държавата да участва директно с финансови средства, дългът към вложителите да бъде превърнат в собственост, каза още депутатът от „Коалиция за България“.

„Да се дадат акции или други ценни книжа, които да бъдат конвертируеми на финансовия пазар, така че фирмите, които са засегнати, да могат да реализират книжата си на пазара и да получат някакво финансиране не от държавата, а от пазара”, обясни Гечев. Това е само една идея, която предстои да бъде обсъдена, уточни той.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase