Бойко Борисов. Снимка БТА

На власт ли е БСП, крахът винаги е пълен. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Общото събрание на младежката организация на партията в НДК. Той заяви, че от една година партията му е предупреждавала за това, което ще се случи в държавата.

"Гледах пресконференцията на бюджетната комисия, видях върха на наглостта и от БНБ, и от министри, и от председателя на бюджетната комисия, и от министъра на финансите. Изведнъж такива светли личности, така добре прокламирани в медиите, като финансовия експерт Пламен Орешарски, ги няма. А вече се говори само за милиарди и къде трябва да се хвърлят. Йордан Цонев казва: „Правителството няма вина". Вината е персонална - на целия кабинет и на БНБ", допълни Борисов.

Той каза още, че до вчера е бил категоричен, че ГЕРБ трябва да подкрепят някакви закони, които да влязат с  актуализацията на бюджета, които парламентът да разгледа. След като е чул обаче от Петър Чобанов и Йордан Цонев, че правителството няма вина, на консултациите при президента в понеделник от ГЕРБ ще поискат управляващите да "сложат всичко на масата", цялата финансова рамка като въпросите към тях са в 31
точки и тогава ГЕРБ ще решат какво да правят.

Борисов уточни, че партията не е съгласна да се изплащат от държавата влоговете на всички потребители в КТБ.

"И в момента има действащ банков закон, който е най-добър в Европа. Той казва всичко ясно и точно -
рискуваш си парите, слагаш ги с голяма лихва, държавата дава 100 000 евро. Трябва ли сега ние да изплатим пълните пари с лихвите на тези хора?, попита Борисов и продължи:

"Трябва ли, ако сме солидарни, да извадим и да дадем пари сега на всички, пострадали от градушката, от
наводненията. Ако даваме така за вложителите на една банка, защо не даваме за всички и това не е ли тежък прецедент - държавата да се яви като една застрахователна компания и да поема риска на всеки, който не иска да си го поеме сам. Що за политика е това, къде го има?", попита Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ определи Реформаторския блок като единствени възможен партньор на партията му в едно бъдещо управление. 

"Искаме да поканим нашите приятели и партньори, защото винаги така ще ги наричаме, от Реформаторския блок", каза Борисов и подчерта "те са единственият партньор, който може да бъде в едно следващо управление на ГЕРБ и ги каня, защото никоя друга партия няма този потенциал”.

Той заяви, че печелейки изборите партията му е имала възможност от партийните субсидии да развива своята истинска политическа дейност. "Оказа се, че цели политически проекти са финансирани от много тъмни схеми”, подчерта Борисов.

Той добави, че в цяла Европа партиите се субсидират от държавата, за да не са зависими от бизнес кръгове и банки.

"Затова вие видяхте за колко детски площадки, за църкви, за джамии, за манастири, за болни деца, за земетресения, за наводнения – над 9 млн. лв. сме дали от партийните субсидии. Само за такава дейност да подпомогнем хората, само за това. Най-евтините кампании ги правим ние”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase