Михаил Миков. Снимка БТА

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Това коментира в „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Михаил Миков.

„И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход",  добави той.

Още по темата
По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация, за да „не страдат гражданите".

„Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнасяне на чували с пари от КТБ.

Той е категоричен, че финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ.

Няма необходимост от актуализация на държавния бюджет, категоричен беше председателят на Народното събрание. Според него, ако страната не беше в предизборна обстановка, нямаше да има искания за ревизия на бюджета.

Миков посочи, че приходната част действително е „напрегната”, но се изпълнява, макар и малко под планираното. Има и позитивни параметри за второто полугодие. „Реализацията на „Южен поток” например ще внесе над 1 млрд. лева приходи от ДДС в републиканския бюджет”, заяви още той. Председателят на Народното събрание беше категоричен, че страната ни има интерес от реализацията на проекта.

Той коментира и необходимостта за актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Според него първо трябва да се види откъде идват повишените разходи. През последните години средствата в здравната система се повишават два пъти, в същото време пациентите намаляват, а като цяло усещането не е за подобряване на ситуацията, допълни още той и посочи, че причината е здравната реформа, която така и не се случва.

„Доколкото разбирам рискът не е, че в момента няма средства. Рискът е, че когато няма заседаващо Народно събрание може да се наложи актуализация”, обясни още председателят на парламента.

Според него обаче практиката от години е последните месеци на годината да се покриват със средствата на касата от бюджета за следващата година. Затова и е необходимо към момента да се изчака какво предложение ще внесе Министерския съвет.

По отношение на избора на нов лидер на БСП Миков заяви, че ако получи достатъчно номинации, ще участва в надпреварата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase