Снимка: архив БТА

Защо и от кого е проспан този пладнешки грабеж? Това попита от профила си във „Фейсбук“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като станаха ясни резултатите от проверката в КТБ.

Още по темата
По-рано БНБ обяви, че от банката са изнесени над 205 млн. лв. и липсват съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв.

"Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров

Прочети още на: http://www.dnes.bg/index/2014/07/11/bnb-vzima-licenza-na-ktb-smetkite-otivat-v-kredi-agrikol.231994
 

"Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров

Прочети още на: http://www.dnes.bg/index/2014/07/11/bnb-vzima-licenza-na-ktb-smetkite-otivat-v-kredi-agrikol.231994
 

Прокуратурата вече съобщи, че е арестувала изпълнителния директор и главния касиер на КТБ. Търси се начин и Цветан Василев да бъде призован с международна помощ.

„За съжаление, най-лошите ми прогнози се сбъднаха“, написа в поста си още лидерът на ГЕРБ. Според него управляващите са знаели, че дупката в банката е 3,5 млрд. лева и заради това са поискали разрешение от Европейската комисия за емитиране на ценни книжа в този размер.

Борисов припомня и че по данни на БСП фискалният размер е 6 млрд. лв. „В тази сума обаче са включени и 3,5 млрд. лева, които държавата трябва да плати за банката. Освен това са прибавили и евентуалните вземания от еврофондовете, ако те бъдат пуснати, които са 1 млрд. лева. Това означава, че в резерва на страната остават само около 2 млрд. лева“, тревожи се лидерът на ГЕРБ. 

Той пише и че ако се използват средства от гаранционния фонд, трябва да се емитира нова емисия с държавни ценни книжа. Всичко това пък доказвало, че бързо трябва да се актуализира държавният бюджет. ГЕРБ предложи това още в сряда, но според мнозинството не е нужен ремонт на целия бюджет.

„Управляващите трябва да отговорят на много въпроси“, пише още Борисов. Освен отговор за това кой и защо проспа грабежа, Борисов иска да знае и откъде ще вземат парите за КТБ.

„От ГЕРБ подкрепяме всички действия на прокуратурата и се надяваме, че ще стигне докрай по отношение на виновните за сегашната ситуация с финансовата система. Трябва да има възмездие по този въпрос и хората да са спокойни“, пише още лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase