Таня Андреева. Снимка: архив, БТА

Липсата на резерв в НЗОК, който да е буфер за изникващите по-големи разходи, е проблемът, заради който всяка година се налага да се актуализира бюджетът на Касата, смята здравният министър Таня Андреева.

Тя се надява на следващото заседание на Министерския съвет да се разгледа и нейното предложение за отпускане на още средства за НЗОК.

Още по темата
„Сега върви съгласувателна процедура с Министерството на финансите и то ще даде варианти как да се случи актуализацията и откъде да се вземат парите“, обясни тя.

Андреева призна, че не може да говори за финансовата рамка, но за нея е важно да се осигури ресурс за Касата до края на годината.

В момента НЗОК е редовен платец, но ако продължава по същия начин да се управлява бюджетът на Касата, трябва да се обезпечи финансовият ресурс за последните месеци“, добави Андреева.

„Миналата година положението беше по-лошо, всяка година се случва едно и също, защото в НЗОК няма никакъв резерв и буфер, след като през 2010 г. над 2 милиарда отидоха някъде, 1,4 млрд. не се знае къде, а другите отидоха в МЗ“, коментира тя.

Здравният министър увери, че във Фонда за лечение на деца има средства. Похарчени са 5 милиона лева, още толкова остават, а в бюджета на Министерството на здравеопазването има пари, които може да използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase