Снимка: архив Булфото

Заседанието на парламентарната комисия по околна среда се провали със скандал. Депутатите трябваше да разгледат проект за изменение на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), внесен от Коалиция за България. ГЕРБ обаче гласуваха два пъти „въздържал се“ за дневния ред и така блокираха гледането на проекта.

Това предизвика гнева на търговците на скрап, които присъстваха на заседанието.

Проблемът е, че според сега действащия закон гражданите могат да предават метали на търговците до 13 юли. След това металните отпадъци трябва да бъдат предавани безвъзмездно от хората на общински площадки. Такива обаче няма и законопроектът предвиждаше отлагане на изграждането на общински площадки.

Ако изменението не мине, се създава правен вакуум, разясни председателят на комисията Джевдет Чакъров. Това означава, че гражданите не могат да предават металите нито на търговците, нито на общините.

След като дневният ред отпадна, представители на търговците се разкрещяха на депутатите. Те заплашиха с блокиране на гранични пунктове. "Вземете се малко в ръце, ние сме ви избрали – ще ви покажем в понеделник какво е народът", развикаха се представители на фирмите от рециклиращата индустрия. Последваха викове „какъв е тоя резил“, "можете ли да се държите като депутати“, "вече нямаме нерви“, „от понеделник сме без работа“...  "Стана панаир", коментира депутатът Страхил Ангелов, който е един от вносителите на проекта.

Депутатът Добрин Данев, който председателстваше заседанието, обеща утре да се направи опит за ново свикване на комисията. За да успокои обстановката, той даде думата на търговците да си кажат становищата.

Иво Георгиев от Асоциацията на рециклиращата индустрия определи състоянието на сектора заради сега действащия закон като "една разорана нива, която ГЕРБ остави, БСП довърши и ДПС нокаутира“.

Припомняме, че промените в ЗУО бяха приети при управлението на ГЕРБ и затегнаха режима, при който работят търговците, за да се намалят кражбите на метали от инфраструктурата – кабели, релси и т. н. Затова Георгиев обаче се обърна към Ивелина Василева от ГЕРБ и й каза, че кражбите няма да спрат с приетия от бившите управляващи закон.

"Ние, които сме инвестирали, ще сме аут от играта", каза Иво Георгиев и обвини депутатите, че лобират в полза на рециклиращите организации.

Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране, каза, че ако физически лица спрат да предават отпадъци срещу заплащане, ще има тежки последствия за икономиката. Големи предприятия като "Стомана - Перник" може да затворят, предупреди той.

По негови данни сега около 600 хил. души в България се изхранват, като предават скрап. Като спрат да изкарват от 5 до 20 лв. на ден, ще се ориентират към други престъпления, твърди той.

Според него кражбите в сектора са намалели с 60%.

Цялата статия може да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase