Георги Първанов, Снимка: Булфото

Не можеш да правиш избори от Брюксел в България. Така Георги Първанов коментира решението на лидера на БСП Сергей Станишев да напусне Народното събрание и да стане евродепутат.

"Какво ще си помислят симпатизантите на БСП, когато виждат, че корабът се напуска от този, който се именува капитан", коментира лидерът на АБВ и заяви, че обикновено капитанът последен напуска кораба.

Председателят на АБВ сравни решението на Сергей Станишев да напусне НС със Септемврийското въстание през 1923 година, когато „тогавашната Българска комунистическа партия е разгромена, нейното ръководство се изнася във Виена, там създава задгранично бюро и чрез това бюро се ръководи партията в продължение на няколко години“. 

Още по темата
Може би сега сме свидетели на една подобна историческа аналогия, коментира Първанов на пресконференция. 

В случая става дума за полуабдикация, изтъкна Първанов, като допълни, че Станишев ще абдикира от голяма част от своите задължения по ръководството на партията.

Той заяви, че очаква с нетърпение да види състава на новото „задгранично бюро" на столетницата. „Поне още един човек ще се присъедини към Станишев зад граница“, уверен е Първанов, цитиран от "Фокус".

На учредителната конференция на АБВ в събота „ще дадем много ясната заявка, че ще водим диалог с всички некорумпирани, ненатопени в корупционни или други схеми политически партии и граждански структури“, отговори Първанов на въпроса дали АБВ ще участва в коалиционни преговори с БСП за предсрочните парламентарни избори.

България има нужда от национално единение в този тежък момент, изтъкна председателят на АБВ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase