Снимка: БТА

Кабинетът оцеля за пети път след вот на недоверие. Този път „на прицел“ беше финансовата политика на управляващите.

109 депутати подкрепиха вота на недоверие, 114 гласуваха против, 1 се въздържа. Депутатите от ГЕРБ и "Атака", както и двама независими народни представители подкрепиха вота на недоверие.

В мотивите си за внасяне на вота от опозицията изтъкнаха, че бюджетът е нереалистичен и няма да бъде изпълнен. От ГЕРБ обвиниха управляващите, че са извели трупането на дългове като добродетел и прогнозираха около 1 млрд. лева неизпълнение на данъчните приходи и нарастване на дълга над заложеното в бюджета с над 1.5 млрд. лева.

Още по темата
В мотивите опозицията засегна още състоянието на здравеопазването, енергетиката и железниците, напомни и за спрените европари.

Финансовият министър Петър Чобанов обаче заяви, че мотивите са пределно общи и ги оприличи на „претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен“.

Според него Бюджет 2014 е създал предпоставки за ускоряване на икономическия растеж, насърчаване на инвестициите в заетостта, намаляване на регионалните различия и осигуряване на социална закрила на уязвимите групи от обществото.

Досега кабинетът беше атакуван четири пъти от ГЕРБ с вот на недоверие - за провал в енергетиката, за инвестиционното проектиране, за регионалното развитие и инвестициите, за политиката в сектора за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase