Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Кабинетът ще представи стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър по еврофондовете Зинаида Златанова в коментар на замразените около 90 милиона евро по ОП "Регионално развитие".

По думите й правителството ще представи съвсем скоро цялостна стратегия за 7 години в областта на обществените поръчки, нов подход, който ще реши веднъж завинаги всички недостатъци, които съществуват досега.

Още по темата
Тя обясни, че грешките, които са допуснати при оперативните програми, са допуснати в един минал период при миналото правителство.

"Аз не съм човек, който е привърженик на тезите на кой ги спират и на кой ги пускат европейските фондове. България е една държава. Ако имаме спиране на средства, това е проблем за абсолютно всички. Намирам за изключително недържавническо и погрешно да си прехвърляме отговорността един на друг“, обясни вицепремиерът.

Златанова коментира и въпроса за това кой все пак е отговорен за спирането на европарите. Атакувани са обществени поръчки на бенефициенти за периода 2010 – 2013 година, уточни тя и допълни, че болшинството от тях са кметове на ПП ГЕРБ, но когато страда една община, всички страдат с нея.

Тя призна, че няма как да се скрият грешки, които са се случили много преди тяхното идване на власт.

Смятам, че е честно и редно да отстраним грешки в системата, ако ги има, а не да лъжем европейските ни партньори. Няма как със замазване и лъжи да спасяваме хора, които са правили грешки, които са злоупотребявали с европейски фондове, обясни тя.

Златанова държи всички по веригата да си поемат отговорността.

"Ако очаквате от мен, каквито гласове се чуват от България, главно от опозицията, за политическо лобиране в ЕК, това няма да се случи. Не е това предназначението на тези средства, да се разпределят политически", обясни тя.

Според нея ако този тип одитни доклади продължат, е редно да се направи пълен преглед по системата, къде са слабите звена и да вземем много сериозни мерки.

Това решение предстои. Аз съм човекът, който няма да се поколебае да коригира системата, така че за в бъдеще да сме 100% сигурни, че няма да се случват такива неща, категорична е Златанова.

Вицепремиерът допълни, че въпреки пробемите общините могат да са спокойни за работата си, защото правителството няма да допусне фалит при тях.

"Общините ще функционират нормално, но трябва да си даваме сметка, че националният бюджет не може вечно да покрива грешките на всички бенефициенти. Вчера правителството изпрати писмо до ЕК, където подробно описваме всички корективни мерки по ОП "Околна среда" именно с цел възстановяване по-скоро на плащанията по тази програма", каза тя.

Зинаида Златанова не вижда връзка между замразените плащания и позицията на страната ни по "Южен поток". Според нея няма общо между двете неща, а да се прави такава връзка не помага на решаването нито на единия, нито на другия въпрос. Тези, които я правят, са на път да блокират решаването на въпросите за дълго време, категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase