Снимка: архив Булфото

"Атака" настоява първо Конституционният съд (КС) да се произнесе по искането й за касиране на евроизборите, преди да се проведат нови избори у нас, съобщиха от партията.

Вчера оттам обявиха, че внасят жалба до главния прокурор Сотир Цацаров за купуването и продаването на гласове и КС с искане да бъдат касирани евроизборите. За целта националистите успяха да съберат необходимите подписи, за да се сезира съда - под искането са се подписали 21 депутати от "Атака“ и 28 от парламентарната група на БСП. Необходимите подписи за сезирането на КС са 48.

Още по темата
Избори до края на годината поиска днес лидерът на ДПС Лютви Местан.

От "Атака" заявяват днес, че няма смисъл да се ходи на нови избори, ако ще бъдат проведени по същия начин. Ако се отиде на нови избори, те ще бъдат купени като предишните, което напълно обезсмисля харченето на пари и провеждането на избори, гласи позицията на партията.

Законността на проведените избори е оспорена на основание чл.394,ал.1 от Изборния кодекс. Според нацианалистите  при провеждането на изборите е било установено безспорно, че е налице масово купуване гласовете на избирателите, с което престъпление се опорочават изборните резултати и се получава така, че те не отразяват действителната воля на гласоподавателите.

Оттук идва и незаконосъобразността на изборните резултати, тъй като те не отразяват реалната воля на народа, посочват от партията.

На второ място, резултатите от изборите са опорочени и от изразходването на значителни парични средства с неясен произход при провеждането на избирателната кампания.

Това събужда сериозни съмнения кои финансови кръгове са осигурили тези средства както за провеждането на изборната кампания, така и при масовото купуване на гласове при упражняване правото на вот, отбелязват от партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase