Деница Караджова Снимка: БСП

Да не изпадаме в политическа истерия, призова Деница Караджова от левицата, след като стана ясно, че Брюксел замразява пари по две мерки от ОП „Регионално развитие“ - за интегрирано градско развитие и за развитие на туризма.

Тя заяви, че това са проекти за целия програмен период, управлявани от четири правителства. За нас като държава-членка е важно да си защитим националния интерес, да не допускаме тези временни спирания да прераснат в постоянни, изтъкна депутатът.

Още по темата
На прогнозата на ГЕРБ, че ще има още спрени средства по други програми, тя отговори с думите: „Не съм врачка. Мога да коментирам на базата на факти и конкретни писма, боб не хвърлям“.

Караджова заяви, че по нейна информация става дума за няколко проекта, като основният е за интегрирания градски транспорт на Бургас. Има засегнат от спирането проект на община Асеновград по мярката за туризма, както и проект на МВР за закупуване на техника за 6 областни центъра на пожарната.

По думите й основните критики от ЕК са свързани с възлагането на обществени поръчки и начина, по който се избират изпълнители.

„Това, което е важно оттук нататък, е съответният управляващ орган да предприеме действия да проведе наново одит на проектите“, коментира тя.

Караджова уточни, че не е запозната с одитните доклади и не познава в детайли констатациите, но изтъкна, че освен да се преодолее това спиране, е важно и какво правим оттук с проблема с обществените поръчки, който се явява „препъни камък“ и в други програми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase