Атанас Мерджанов. Снимка, архив: Булфото

Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов е помолил пълният доклад на прокуратурата за притежанието на огнестрелни оръжия от български граждани да бъде предоставен на вниманието на депутатите от комисията с оглед на евентуалната необходимост от законодателни промени, съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

Още по темата
Повече от 211 хиляди издадени разрешителни, над 340 хиляди огнестрелни оръжия и почти половин милион боеприпаси са количества, които будят тревога и представляват потенциална опасност както за гражданите, така и за националната ни сигурност, е заявил Атанас Мерджанов по повод на оповестените днес от главния прокурор данни.

По думите му ловът, самоохраната или частната охранителна дейност са без съмнение валидни основания за притежание на огнестрелно оръжие, но те не могат да бъдат оправдание за конституиране на огромни частни арсенали.

Разумните законодателни решения няма да отнемат възможността гражданите да упражняват своя занаят или хоби, а трябва да създадат предпоставки за по-строг контрол и да ограничат вероятността от злоупотреби, е отбелязал Атанас Мерджанов.

Според него в диалог с отговорните институции и гражданските организации могат да намерят балансирано и работещо решение.

Проверката на прокуратурата, назначена вследствие на трагичния инцидент в Лясковец, внася яснота в една доста занемарена сфера на обществените отношения, а именно - кой, колко и какви оръжия притежава, е отбелязал Мерджанов. Той е посочил, че обобщените данни са солидна основа за сериозен анализ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase