Сергей Станишев във Велико Търново. Снимка БСП

Общ стремеж е създаването на единен енергиен европейски съюз в ЕС, при това не е инициатива, която е започнала от вчера. В лансирането на тази инициатива от президента Росен Плевнелиев, за съжаление, виждам по-скоро политическа конюнктура. Това заяви лидерът на БСП и водач на листата на партията за евроизборите Сергей Станишев на пресконференция във Велико Търново.

Още по темата
В речта си на военния парад в София по случай Гергьовден президентът Плевнелиев заяви, че Европа ще преосмисли енергийната си политика след кризата в Украйна, а България трябва решително да подкрепи полската идея за европейски енергиен съюз. Проектът за енергиен съюз, предложен от полския премиер Доналд Туск, предвижда създаването на общ орган за съвместно закупуване на газ за страните членки. Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви след среща с Туск, че Европейският съюз иска единна цена за всички държави членки за руския газ. На българска почва обаче идеята на полския премиер за европейски енергиен съюз засега намира подкрепа единствено в Реформаторския блок.

Според Станишев инициатива, подчинена на политическа конюнктура, няма перспектива. Той обясни, че в разговор с един от премиерите на Европа, той  му е споделил, че сега е моментът да се покаже политическа воля и да се направи ЕС по-малко зависим от доставките на газ от Русия.

"Моето мнение е, че подобна инициатива има своите положителни страни, защото е добре да има диверсификация, но аз си припомних случая от 2009 г., когато България две седмици нямаше газ. И всеки - от кмет на село до министър-председателя, се чудеше как да се осигури отопление за детски градини, за училища социални заведени и за индустрията. Тогава икономиката понесе загуби от над 200 млн. евро, а страната ни не бе компенсирана. Също тогава се каза, че е настъпил моментът да се извлекат поуки и да се изградят интерконекторни съоръжения, така че да бъдем по-единна енергийна общност”, заяви лидерът на социалистите.

Той обаче попита какво се е случило оттогава досега. „Практически нищо. Затова една инициатива не трябва да се съобщава просто в медиите, а трябва да се работи последователно. Припомням, че именно аз бях премиерът, който подписа "Набуко”. Но винаги съм казвал, че проектът ще се случи само ако има ангажименти от ЕС, но и ако има финансиране, инвеститори и политическа воля. Това обаче не се направи, направиха се други тръбопроводи и страната ни бе излъгана, беше заобиколена, без да бъдем питани”, каза той.

Станишев припомни какво се случва в ЕП сега. „Благодарение на ЕНП и с гласовете на депутатите от ГЕРБ, се прие една резолюция по повод събитията в Украйна и Русия, която призовава да не се изгражда „Южен поток”. Това за мен е скандално. Защо ако искат да накажат Русия, наказват България? Ако искат да накажат Русия, защо не спрат Северен поток? Защо ние трябва да плащаме заради чужди конфликти?”, попита Станишев.

Според него досегашната политика в ЕС е политиката на десните на ЕНП и ГЕРБ и тя се налагала на България силово. „Ако искаме да променим тази дясна социална политика, именно социалистите са тези, които могат да го направят“, обяви той.

Червеният лидер е категоричен, че иска страната ни да продължи да се променя към по-социална България. „Много добре знам как българите си броят всяка стотинка и колко им е трудно след управлението на ГЕРБ. Знам и как правителството на Орешарски може и успява да прави социални промени в България и знам, че правителството трябва да направи още за хората. Затова ние трябва да дадем шанс на правителството сега да продължи да работи за хората, а това можем да направим и като гласуваме на предстоящите евроизбори”, подчерта Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase