Архив: Булфото

От ГЕРБ внесоха промени в Гражданско-процесуалния кодекс, за да се защитят длъжниците от банките, които пък да не могат да налагат пълен запор върху целите пенсии и заплати.
 
"Целим да не се допуска принудително изпълнение по банкови сметки на длъжници върху постъпили по запорирана сметка плащания. Банката следва да не изпълни запорното съобщение по тези вземания и да съобщи на съдебния изпълнител причините за неизпълнението, както и че по сметката постъпват трудови възнаграждения и пенсии, и техния размер”, обясни депутатът от опозицията Красимир Ципов.

Според него така ще се преодолеят лошите практики всички суми по банковите сметки на длъжника да бъдат запорирани от съдебните изпълнители.

Ципов добави, че има много оплаквания от длъжници, че не им се връчва надлежно поканата за доброволно погасяване на дълговете, въпреки че живеят на адреса, посочен в поканата. По този начин обаче се нарушават правата на длъжниците, защото те се лишават от правната възможност за защита.

Друг текст се отнася за разпоредителни сделки, извършени от търговски дружества. Предложението на ГЕРБ е за тях задължително да има решение на общото събрание, конкретно в случая на дружествата с ограничена отговорност, обясни Данаил Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase