Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Подкрепа за независима, единна и демократична Украйна изразиха в телефонен разговор президентът на България Росен Плевнелиев и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.

Двамата обсъдиха напрегнатата ситуация в източна Украйна и подчертаха, че Русия трябва да предприеме незабавни действия за намаляване на напрежението, съобщава сайтът на президентската институция.

Народът на Украйна трябва сам да реши своето бъдеще чрез провеждането на свободни и демократични избори, посочиха двамата лидери.

Вицепрезидентът Байдън потвърди категоричната ангажираност на САЩ с осигуряването на колективната сигурност на своите съюзници в НАТО и благодари за ролята на България в укрепването на трансатлантическото партньорство.

Росен Плевнелиев и Джо Байдън обсъдиха още положението в Югоизточна Европа и усилията за укрепване на основите на демократичната държава - върховенството на закона, независимостта на медиите, пазарна икономика, работещи институции.

По време на разговора президентът Росен Плевнелиев посочи и стъпките за енергийна диверсификация, които България е предприела. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase